256
Ο λιβανέζος διπλωμάτης Γασάν Σαλάμε προσπάθησε επί δύο χρόνια να δώσει λύση στο περίπλοκο ζήτημα της Λιβύης | REUTERS/Denis Balibouse

Ομολογία αδιεξόδου η παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 10:57
Ο λιβανέζος διπλωμάτης Γασάν Σαλάμε προσπάθησε επί δύο χρόνια να δώσει λύση στο περίπλοκο ζήτημα της Λιβύης
|REUTERS/Denis Balibouse

Ομολογία αδιεξόδου η παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 10:57

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε ανακοίνωσε τη Δευτέρα αιφνιδιαστικά την παραίτησή του για «λόγους υγείας», έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στο πόστο του.

Στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Σαλάμε έγραψε: «Πρέπει να παραδεχτώ ότι η υγεία μου δεν μου επιτρέπει να υπόκειμαι σε τόσο μεγάλο στρες, επομένως ζήτησα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου». «Προσπάθησα να ενώσω τους Λίβυους και να περιορίσω την ξένη ανάμειξη», συμπλήρωσε ο λιβανέζος διπλωμάτης που ευχήθηκε να επικρατήσει «η ειρήνη και η σταθερότητα» στη σπαρασσόμενη από τη σύρραξη χώρα.

Είναι μια κίνηση, που όπως γράφει ο Guardian, ρίχνει ακόμη πιο βαθιά στο χάος τη Λιβύη, την ώρα μάλιστα που γίνονται στη Γενεύη συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πρόκειται για παραδοχή, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα, ότι δεν κατάφερε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις να ρίξουν το βάρος τους ώστε να λήξει ο εμφύλιος μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Εξάλλου, αυτό δήλωνε και ο ίδιος προ ημερών, ότι οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν πάρει μέρος στη σύνοδο του Βερολίνου  δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν εκεί.

Και την Παρασκευή, στη Γενεύη, ο Σαλάμε καταφέρθηκε εναντίον των «κυνικών» που επιχειρούν να υποσκάψουν τις συζητήσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, απευθύνοντας έκκληση για μια μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ο Σαλάμε διορίστηκε στις 22 Ιουνίου 2017 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη θέση του νέου ειδικού απεσταλμένου και επικεφαλής της Αποστολής Στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, διαδεχόμενος τον Γερμανό Μάρτιν Κόμπλερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...