793
Καλοκαίρι 2021. Ενα εφιαλτικό σκηνικό σε σπίτι στη Βαρυμπόμπη. Ολα ξεκίνησαν από τον πυλώνα ΧΑ 44 | SOOC

Ο ΑΔΜΗΕ ήταν ο «εμπρηστής» της Βαρυμπόμπης – Το πόρισμα της Πυροσβεστικής – Τι απαντά ο Διαχειριστής

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2022, 13:11
Καλοκαίρι 2021. Ενα εφιαλτικό σκηνικό σε σπίτι στη Βαρυμπόμπη. Ολα ξεκίνησαν από τον πυλώνα ΧΑ 44
|SOOC

Ο ΑΔΜΗΕ ήταν ο «εμπρηστής» της Βαρυμπόμπης – Το πόρισμα της Πυροσβεστικής – Τι απαντά ο Διαχειριστής

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2022, 13:11

Εκατό χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, 130 κατοικίες, αμέτρητα άμοιρα ζώα, μια ανείπωτη οικολογική καταστροφή δίπλα στην Αθήνα. Ποιος έφταιγε για την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης τον περασμένο Αύγουστο; Το 42σελιδο πόρισμα της Πυροσβεστικής, το οποίο αποκάλυψαν την Τρίτη «Τα Νέα», είναι σαφές: «εμπρηστής» ήταν ο ΑΔΜΗΕ, με λίγα λόγια το ίδιο το κράτος. Που βέβαια διαψεύδει και επιμένει ότι η φωτιά προκάλεσε το βραχυκύκλωμα και όχι το βραχυκύκλωμα τη φωτιά….

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε την πύρινη καταστροφή στην Πάρνηθα τον περασμένο Αύγουστο που αποτέφρωσε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες, ενώ με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της προκάλεσε την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, που οδήγησε στον όλεθρο της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου την ίδια περίοδο.

Η μοιραία πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη, και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων, ανέφερε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021.

Αναφέρει το πόρισμα:

«Από την επιθεώρηση με τη βοήθεια drone των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, που ξεκινάει από το Κέντρο Υψηλής Τάσης Αχαρνών και καταλήγει στην περιοχή του Κρυονερίου, περνώντας από την Ανω Βαρυμπόμπη και διασχίζει τη δασική έκταση νοτίως των Βασιλικών Κτημάτων και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκονται τρεις πυλώνες υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, την αξιολόγηση βιντεοληπτικού υλικού και την έρευνα των αιτιών και των συνθηκών του συμβάντος της εκδήλωσης πυρκαγιάς, συμπεραίνονται τα εξής:

♦ Η δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, σε δυσπρόσιτο σημείο με μέτρια κλίση νοτιοανατολικά της οροσειράς της Πάρνηθας, με υψόμετρο 350 μέτρων περίπου και σε απόσταση 0,52 χιλιομέτρων περίπου από την ταβέρνα “Λεωνίδας”.

♦ Από τις αυτοψίες στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, την πορεία της πυρκαγιάς, τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της πυρκαγιάς, με βάση και την έρευνα των προανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού οι οποίοι επιλήφθηκαν για τον σκοπό αυτόν, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150 ΚV) με ονομασία ΧΑ 44.

♦ H αρχική εστία της πυρκαγιάς που αναφέρεται παραπάνω επιβεβαιώνεται και από αυτόπτη μάρτυρα-πιλότο ελικοπτέρου, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως σχετικά στο Ανακριτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

♦ Πάνω στους πυλώνες όδευσαν αγωγοί υψηλής τάσης χωρίς εξωτερική μόνωση και στηρίζονταν σε κατάλληλους μονωτήρες. Στον πυλώνα XΑ 44 και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου.

♦ Προφανώς αυτό συνέβη από τη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων. Ο μονωτήρας αυτός αποτελούνταν από 12 δίσκους. Στον αγωγό που συνδεόταν στον ανωτέρω μονωτήρα και σε διάφορα σημεία διαπιστώθηκαν ίχνη ισχυρών ηλεκτρικών τόξων (τήξη κλώνων του αγωγού, θερμική αλλοίωση της επιφάνειας του και αποκολλήσεις υλικού αυτού)».

Σε μια πρώτη αντίδραση από τον ΑΔΜΗΕ υποστηρίχτηκε πως η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο και όχι το αντίθετο.

Αναλυτικά ο ΑΔΜΗΕ ανέφερε τα εξής:

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.

Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News