1301
Την ώρα που ο Ραχαμί επιβιβάζεται σε ασθενοφόρο - η συμπλοκή με τους αστυνομικούς έχει τελειώσει | Courtesy WABC-TV / REUTERS

Ο βομβιστής που ζούσε στις ΗΠΑ, αλλά μισούσε την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 17:58
Την ώρα που ο Ραχαμί επιβιβάζεται σε ασθενοφόρο - η συμπλοκή με τους αστυνομικούς έχει τελειώσει
|Courtesy WABC-TV / REUTERS

Ο βομβιστής που ζούσε στις ΗΠΑ, αλλά μισούσε την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 17:58

Ο 28χρονος Αχμαντ Χαν Ραχάμι, αφγανικής καταγωγής, που συνελήφθη τη Δευτέρα, ως ύποπτος για τις βόμβες σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι, φαίνεται να μισεί τις ΗΠΑ και τους γκέι και φέρεται να έχει διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα, ενώ ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την επίσκεψή του στο  Αφγανιστάν.

Το πρωί της Τρίτης, σε πλάνα από κάμερες ασφαλείας, ο Ραχάμι φαίνεται να σέρνει μια τσάντα σε έναν δρόμο του Τσέλσι.

Την ώρα που ο νεαρός άνδρας περνά από… ιερά εξέταση, στη Νέα Υόρκη οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός με το επίπεδο συναγερμού να είναι το υψηλότερο -μετά την 11η Σεπτεμβρίου- με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να είναι σε εξέλιξη. O «Μad», όπως είναι το ψευδώνυμο του υπόπτου, τραυματίστηκε τη Δευτέρα κατά τη σύλληψή του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι. Μετά, τέθηκε υπό κράτηση στην πόλη Λίντεν – στη νοτιοανατολική πλευρά Νιου Τζέρσι. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι στον Ραχάμι έχουν αποδοθεί πέντε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και άλλες δύο για παράνομη κατοχή όπλου. Η εγγύηση για την περίπτωσή του, ορίστηκε στα 5,2 εκατ. δολάρια από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Ρετζίνα Κόλφιλντ.

Ο Αχμαντ ταξίδεψε στο Αφγανιστάν πριν από αρκετά χρόνια και όταν επέστρεψε άφησε γενειάδα και άρχισε να φοράει ρούχα σαν αυτά των ιεροκηρύκων, είπε στο πρακτορείο Reuters ένας παιδικός φίλος του, ο Φλι Τζόουνς, που όμως δεν είχε καμία επαφή μαζί του εδώ και δύο χρόνια.

Οι Αρχές λένε ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν ως εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Σίσαϊντ Παρκ και στο Τσέλσι του Μανχάταν είχαν αγορασθεί το τρέχον έτος από το ίδιο κατάστημα. Εχουν εκραγεί πέντε συσκευές που ανακαλύφθηκαν τετράγωνα μακριά από το Τσέλσι και κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ελίζαμπεθ. Πράκτορες του FBI σταμάτησαν «ένα ύποπτο όχημα» στο Μπρούκλιν και οι πέντε επιβάτες τέθηκαν και παραμένουν υπό κράτηση. Ο πατέρας του, Μοχάμεντ, τον είχε καταγγείλει ως «τρομοκράτη» στην Αστυνομία το 2014, γεγονός που είχε οδηγήσει σε έρευνα τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Τώρα, όμως, ανέφερε ότι «δεν είχε ιδέα» τι σχεδίαζε ο γιος του.

Ο Ραχάμι, ο οποίος γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα και ζούσε στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι.

Το FBI είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ραχάμι, θεωρώντας τον ύποπτο τόσο για τη βομβιστική ενέργεια στη συνοικία Τσέλσι του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, που τραυμάτισε 29 ανθρώπους το βράδυ του Σαββάτου, όσο και για την έκρηξη στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ, το πρωί της ίδιας ημέρας, που δεν προκάλεσε θύματα.

Σχετικά με την οικογένειά του, τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πατέρας του είχε ανοίξει το εστιατόριο «Khan Fried Chicken» το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε «First American Fried Chicken».

Η οικογένειά του ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 2011, ο βομβιστής πέρασε αρκετό χρόνο στην Κουέτα του Πακιστάν, η οποία αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν. Μεταξύ 2013 και 2014, έκανε ένα άλλο ταξίδι στο Πακιστάν και παρέμεινε εκεί για 11 μήνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μάλιστα, είχε παντρευτεί μια γυναίκα εκεί. Γερουσιαστής ανέφερε ότι ο Ραχάμι ζήτησε βοήθεια να πάρει βίζα για την έγκυο γυναίκα του από το Πακιστάν. Η σύζυγος του συλληφθέντα είχε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν από τα βομβιστικά χτυπήματα, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο CNN. Οι Αρχές συνεργάζονται με αξιωματικούς ασφαλείας του Πακιστάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να επικοινωνήσουν μαζί της και να της κάνουν «τις απαραίτητες ερωτήσεις», συνεχίζει η πηγή.

Oταν ο δράστης επέστρεψε στην Αμερική, όπως τόνισε ένας αξιωματούχος της Αστυνομίας, συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και βιαιοπραγίας. Ενδεικτικό είναι ότι μαχαίρωσε έναν αδελφό του. Μία αδελφή του φέρεται να είπε ότι ο Ραχάμι ήταν το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας. Μια άλλη γυναίκα δήλωσε στο Fox News ότι είχαν ερωτικό δεσμό στο Γυμνάσιο και ότι ο δράστης ήταν ο «κλόουν της τάξης». Σε εκείνη είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι είχε ταχθεί εναντίον της αμερικανικής κουλτούρας, αλλά και της ομοφυλοφιλίας. Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, σε μια χύτρα ταχύτητος με εκρηκτικά που ο βομβιστής φέρεται να είχε αφήσει στη 17η Οδό του Μανχάταν, περιείχε ένα σημείωμα με αναφορές σε ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, στη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013 και στο μακελειό που έγινε το 2009 στη στρατιωτική βάση Fort Hood, όπου σκοτώθηκαν από αμερικανό αξιωματικό 13 άνθρωποι. Αξιωματικοί της Αστυνομίας χαρακτήριζαν το σημείωμα ως «φλύαρο συνονθύλευμα», χωρίς ειρμό, με αναφορές σε συμβάντα του παρελθόντος, που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Τη Δευτέρα, ο Ραχάμι εντοπίστηκε σε μπαρ μέσα στο οποίο κοιμόταν και άνοιξε πυρ όταν αντελήφθη τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας δύο από αυτούς ενώ τραυματίστηκε και ο ίδιος, προτού συλληφθεί και μεταφερθεί με φορείο σε ασθενοφόρο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους για την επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

Το κλίμα συναγερμού έχει φυσικά μπει στο κάδρο της μάχης για τον Λευκό Οίκο, με τον Τραμπ να περνά στην επίθεση λέγοντας πως ο ίδιος «είχε προβλέψει ότι ήταν τρομοκρατία» και την Κλίντον να ζητά αποφασιστική στάση «αλλά σε αρμονία με τις αξίες μας». Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως οι «εξτρεμιστές δεν θα υπονομεύσουν τον τρόπο ζωής μας», λέγοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας σε όλες τις υποθέσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη για όλες διασύνδεση.

armed

Το (εβδομαδιαίο) χρονικό του τρόμου

Οι υποθέσεις που απασχολούν τις αμερικανικές υπηρεσίες ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο και η εικόνα, μέχρι και την Τρίτη, ήταν συγκεχυμένη για το αν και πόσες από αυτές συνδέονται. Εκτός από τον νεκρό δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στη Μινεσότα, δεν υπάρχουν νεκροί σε κανένα από τα περιστατικά.

Χρονολογικά, τα περιστατικά έχουν ως εξής (όλες οι ώρες ήταν οι τοπικές)

  • Το πρωί του Σαββάτου, στις 09:35, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε πλαστικό κάδο στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσι, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Στο σημείο θα γινόταν στη συνέχεια αγώνας δρόμου, που ακυρώθηκε.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, περίπου στις 20:30, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης, στη δυτική 23η οδό τραυματίζοντας ελαφρά 29 άτομα. Αποδόθηκε σε μηχανισμό με χύτρα και κινητό τηλέφωνο και το εκρηκτικό προερχόταν από  μια σύνθετη ουσία που χρησιμοποιείται, σχετικά ευρέως, για σκοποβολή.

Και για τις δύο παραπάνω φαίνεται, προς το παρόν, να προκύπτει ενδεχόμενο σύνδεσης: Ο καταζητούμενος Ραχάμι αναζητείτο αρχικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, για τη δεύτερη, και στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως αναζητείται και για την πρώτη.

  • Λίγο αργότερα, παρόμοιος μηχανισμός εντοπίστηκε τέσσερα τετράγωνα μακριά, στη δυτική 27η οδό. Ο μηχανισμός απομακρύνθηκε και έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Η ομοιότητά του με τον μηχανισμό που εξερράγη στην 23η είναι, πέραν της εγγύτητας, μέχρι στιγμής η μοναδική ένδειξη για διασύνδεση αυτής της υπόθεσης με την 23η οδό.

  • Mετά τις 21:00 ώρα Νέας Υόρκης σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι αρκετές πολιτείες μακριά, στη Μινεσότα. Ενας άνδρας επιτέθηκε σε κόσμο στο εμπορικό κέντρο «Crossroads» στο Σεντ Κλαουντ, έξω από τη Μινεάπολις, τραυματίζοντας οκτώ άτομα προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν στο σημείο.

Μαρτυρίες κάποιων παριστάμενων, όπως είχε αρχικά αναφέρει ο οικείος αστυνομικός διοικητής, τον ήθελαν να κάνει «αναφορά στον Αλάχ» (σ.σ. «Ο Θεός είναι μεγάλος»). Στη συνέχεια, προπαγανδιστικός βραχίονας της ISIS (το «πρακτορείο» Amaq) μίλησε για «στρατιώτη του χαλιφάτου», όμως ακόμη δεν έχει όντως διαπιστωθεί σχέση του με την τζιχαντιστική οργάνωση.

  • Περίπου στις 21:30 της Κυριακής, σε κάδο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό τού Ελίζαμπεθ στο Νιου Τζέρσι βρέθηκε σακίδιο με πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενας εξ αυτών εξερράγη κατά την επιχείρηση ελεγχόμενης έκρηξης.

Προπαγανδιστικά δίκτυα της ISIS (βασικά, το «πρακτορείο» Amaq) υποστήριζαν πως ο δράστης ήταν «στρατιώτης του χαλιφάτου», αλλά μέχρι στιγμής οι Αρχές, όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, δεν είχαν διαπιστώσει επαφές του με τζιχαντιστικές ομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...