2744
H επόμενη μέρα μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Μητέρα και παιδί προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν | REUTERS/Giorgos Moutafis

Η Λέσβος μετράει τις πληγές της, «όχι» Μουζάλα σε νέο hot spot

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 23:30
H επόμενη μέρα μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Μητέρα και παιδί προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Η Λέσβος μετράει τις πληγές της, «όχι» Μουζάλα σε νέο hot spot

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 23:30

Η Τρίτη ξημέρωσε μέσα στα αποκαΐδια στο hot spot της Μόριας, αλλά και στην ατμόσφαιρα όλης της Λέσβου, στην οποία η κατάσταση πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου.Το βράδυ της Δευτέρας το hot spot τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από άγρια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων. Οι χιλιάδες μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί απομακρύνθηκαν – εκτιμάται ότι έως αργά το βράδυ 4.000 άνθρωποι είχαν φύγει από τον καταυλισμό. Αλλωστε δεν είχαν που να μείνουν, οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη η ζημιά όσο παρουσιάζεται» λέει στο protagon η δημοσιογράφος Νατάσσα Παπανικολάου που εργάζεται στο νησί της Λέσβου. «Eνα μεγάλο κομμάτι του καμπ έχει μείνει ανέπαφο. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετοί πρόσφυγες στο hot spot ενώ ο χώρος θα υποδεχτεί και άλλους ανήλικους. Θα επιστρέψουν και τα παιδιά που είχαν μεταφερθεί στο ΠΙΚΠΑ».

Η κυρία Παπανικολάου υπολογίζει ότι έχει καεί περίπου το ¼ με 1/5 του hotspot ενώ επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι όλα άρχισαν από μία φήμη που έκανε λόγο για μαζική απέλαση των προσφύγων. «Πριν από κάποιες μέρες είχε προκληθεί πανικός από μία φήμη που ήθελε αρκετούς μετανάστες να έχουν βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία όταν προσπάθησαν να διαφύγουν από το νησί με πλοίο» λέει η δημοσιογράφος. Φυσικά και αυτή η φήμη δεν είχε καμία δόση αλήθειας.

«Για τα χθεσινά γεγονότα έπαιξε ρόλο και η γνωστή αντιπαλότητα μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν διαφορετικές εθνικότητες» συμπληρώνει η κυρία Παπανικολάου επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ.

Η δημοσιογράφος από την Λέσβο υποστηρίζει ότι στο νησί οι περισσότεροι έχουν πληροφορηθεί για την έλευση ενός πλοίου από την Αθήνα που θα λειτουργήσει σαν «πλωτό hotspot». «Ουσιαστικά θα είναι ένα μεγάλο πλοίο που θα φυλάσσεται από αστυνομικούς και θα φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών».

Φοβούνται για νεκρούς

Η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια. Οι συλληφθέντες αναμένετο σήμερα Τρίτη να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Μπροστά στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά δύο διμοιριών ΜΑΤ στο νησί. Οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα και ζητούν να υπάρξει άμεσα ριζική λύση στο πρόβλημα, καθώς εκφράζουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο να υπάρξει νεκρός αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στη  Λέσβο βρέθηκε την Τρίτη στο επίκεντρο σύσκεψης στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.

Ο κ. Γιαννέλλης ανέφερε συγκεκριμένα πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θεόδωρου Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot.

Εντός της Τρίτης αναμένεται να γίνει και στο νησί σύσκεψη με απεσταλμένο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στον καταυλισμό
Πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στον καταυλισμό
Η δραματική έκκληση του δημάρχου

Τον φόβο ότι θα υπάρξουν και νέα σοβαρότερα επεισόδια, εάν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση στο νησί, εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά Fm».

«Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή μετά από μία – δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά», ανέφερε ο κ. Γαληνός με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στο hot spot της Μόριας.

«Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη εχθές. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα.

Ο κ. Γαληνός σημείωσε ακόμη ότι «πάρα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από τη Μόρια όπου ήταν να γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής και αυτή τη στιγμή αναζητούνται».

Ο δήμαρχος Λέσβου προειδοποίησε δραματικά για το «εκρηκτικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί στο νησί. «Υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους τους οποίους συμπαρίστανται και κάποιοι άλλοι παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη», σημείωσε.

Διαψεύδει ο Μουζάλας τη δημιουργία νέου κέντρου 

Παρά τις εκκλήσεις του κ. Γαληνού για άμεση αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο Λέσβου διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο.

«Τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες», σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζει ότι «η συμφωνία αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ’ ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Τέλος, επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης, που είχαν συμφωνηθεί σε πρόσφατη συνάντησή τους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

Αθανασίου: Εθελοτυφλεί η κυβέρνηση

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε «έκρυθμη», την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, μετά την φωτιά στο hot spot.

«Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» δήλωσε ο κ. Αθανασίου μιλώντας στο «Πρακτορείο» και πρόσθεσε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σύσκεψη για το βράδυ της Τρίτης, στις 20.00, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν ο χώρος υποδοχής (hot spot) μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. «Βλέπω παλινωδίες» είπε και συμπλήρωσε: «Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μου απαντούσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και την ίδια ώρα συνάδελφός σας δημοσιογράφος αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο hot spot» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα τα επεισόδια να πυροδότησε φήμη, για μαζική επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία, απάντησε πως αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία, Άγκυρας- ΕΕ.

Τα επεισόδια και η φωτιά της Δευτέρας

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά που ξέσπασε μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου έχει σβήσει, ενώ πρόλαβε να κάψει κυρίως σκηνές και κοντέινερ. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 19:55 της Δευτέρας αλλά οι δυνάμεις της δεν μπόρεσαν να μπουν στο χώρο παρά μόνο μία ώρα αργότερα. Δέκα οχήματα με 30 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά. Εν μέσω αυτής της κατάστασης μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψε μαζικά το χώρο του hot spot. Επίσης εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

Ενας χτυπημένος άνδρας
Ενας χτυπημένος άνδρας

Όλη μέρα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hot spot. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι Aραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες, που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Ολα αυτά μετά τα επεισόδια της Κυριακής με ακροδεξιούς και αντιεξουσιαστές στην πλατεία Σαπφούς κατά τη διάρκεια της υποστολής της Σημαίας από στρατιωτικό άγημα.

Μάλιστα το περιστατικό που χαρακτήρισε τα αυτά τα επεισόδια ήταν η επίθεση μελών της «Χρυσής Αυγής» εναντίον ομάδας νεαρών γυναικών την ώρα της συγκέντρωσης των κατοίκων της Μόριας.

Ας σημειωθεί ότι η μια από τις νεαρές γυναίκες που δέχθηκε την επίθεση των Χρυσαυγιτών, γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ παρέμεινε για περαιτέρω εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όλο θέμα ερευνάται και από τις αστυνομικές αρχές αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τα ίδια άτομα επιτέθηκαν φραστικά και στο δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ενώ πρωταγωνίστησαν τόσο το απόγευμα της Κυριακής έχοντας παρεισφρήσει στη συγκέντρωση πολιτών κατά την υποστολή της Σημαίας, στη σύγκρουση με ομάδα αντεξουσιαστών όσο και στις ύβρεις κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός. Ας σημειωθεί ότι συμμετείχαν και το βράδυ της Δευτέρας σε μπλόκα που στήθηκαν στους δρόμους γύρω από τα Μόρια για να αποκλείσουν το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από το καιόμενο hot spot προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Τη Δευτέρα εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου με δυο ψηφίσματα του καταδίκασε τη δράση  των παρακρατικών ακροδεξιών και των όσων κρύβονται πίσω από αυτούς.

Δείτε φωτογραφίες από το lesvosreport.gr

Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Οι εικόνες από τη φλεγόμενη Λέσβο ήταν το απόλυτο κοντράστ. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε από το βήμα του ΟΗΕ για τη σωστή διαχείριση του Προσφυγικού. Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του και προειδοποίησε ότι αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, θα δώσει χώρο σε εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους.

«Αν δεν συμφωνήσουμε -με τη σημερινή Διακήρυξη- σε μία ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές με άλλες νόμιμες και ανθρωπιστικές, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους. Σε αυτή την πρόκληση ο ελληνικός λαός -παρά το ότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση -απαντά κάθε μέρα εδώ και ενάμιση χρόνο με μία μόνο απάντηση: “Ναι, είναι το καθήκον μας”», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

169877
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Προσφυγικό (ΓτΠ/Andrea Bonetti)

«Την αντιμετωπίσαμε όταν 1,2 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μας. Την αντιμετωπίσαμε όταν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Την αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να υποστηρίξουμε τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες, καθώς και αυτούς που συνεχίζουν να έρχονται. Καθώς η Υπηρεσία Ασύλου μας -η οποία δεν υπήρχε καν πριν τρία χρόνια- διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Καθώς οι Αρχές μας, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν τη δύσκολη αλλά απαραίτητη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια συμφωνία που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών και -το πιο σημαντικό- των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Μια συμφωνία η οποία αντικαθιστά την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή προς την Ευρώπη με μια νόμιμη μέσω της διαδικασίας της επανεγκατάστασης» πρόσθεσε o κ. Τσίπρας

«Οι προκλήσεις στην Ελλάδα είναι πολλές- μεταξύ άλλων η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και της διαδικασίας παροχής ασύλου. Αλλά μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα στη βάση του διαμοιρασμού της ευθύνης, και της αλληλεγγύης», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «χρειάζεται οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα, να τηρηθούν. Να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου μας από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου. Να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη σημαντική του πρωτοβουλία καθώς και για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε τη μεγάλη μετακίνηση προσφύγων ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του.

169876 (1)
«Είτε θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε συλλογικά, ολοκληρωμένα και στη βάση των αξιών μας είτε θα αποτύχουμε. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα μόνο τον κίνδυνο να αποτύχουμε στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής αλλά και να προδώσουμε τις αξίες μας στην προσπάθεια αυτή»
επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Προσέθεσε δε, ότι «πουθενά δεν είναι αυτό πιο ξεκάθαρο από ό,τι στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη ταραγμένη από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από τις συνέπειες της φτώχειας, της καταπίεσης και του πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά της. Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης».

Οι τέσσερις άξονες που προτείνει ο Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρότεινε τέσσερις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:

– να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,
– να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων,
– να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης,
– να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι «πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά στην Ευρώπη – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο» προσθέτοντας ότι «είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία – αν όχι φόβο – σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ωστόσο αυτή η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα».

Επισήμανε ότι «πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης» ενώ «πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την παγκόσμια και περιφερειακή κρίση που βιώνουμε «μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» και τόνισε πως «η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη».

Είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την «καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων» και ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

169863
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, στις χώρες καταγωγής τους.

«Να σταματήσουν οι παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να αντικατασταθούν με νόμιμες οδούς μετανάστευσης» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.

Πέραν των συγκεκριμένων μέτρων που πρότεινε, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι κανένα εξ αυτών δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και ως εκ τούτου η αναγκαιότητα παγκόσμιας συνεκτικής, συλλογικής απάντησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο είναι αναγκαία.

«Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...