435
Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | REUTERS/Brendan McDermid

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για τον «τρομοκράτη Γκιουλέν»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 10:09
Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
|REUTERS/Brendan McDermid

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για τον «τρομοκράτη Γκιουλέν»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 10:09

Τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του και αφού στο μεταξύ σάρωσε τον δημόσιο τομέα διαμορφώνοντάς τον ακριβώς όπως επιθυμούσε, με μαζικές απολύσεις και παύσεις ανωτάτων δικαστικών, στρατιωτικών όλων των βαθμίδων, καθηγητών πανεπιστημίων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της δημόσιας διοίκησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν επανέρχεται και επιμένει στο ζήτημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (ο οποίος φωτογραφίζεται από την Αγκυρα ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος και έχει αναγορευθεί στον υπ’ αριθμόν ένα θανάσιμο εχθρό του Ερντογάν).

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα πρέπει να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη» όπως τον Γκιουλέν.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» να παραμένει στις ΗΠΑ ο ισλαμιστής κληρικός υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η δράση του Γκιουλέν θα πρέπει να απαγορεύεται παγκοσμίως».

Επαιξε μάλιστα και το χαρτί της κοινής στρατιωτικής συμμαχίας λέγοντας με νόημα: «Αν οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αφήσουν αυτόν τον τρομοκράτη να διοικεί την οργάνωσή του».

Τόσο ο Ερντογάν όσο και παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αποδώσει ευθύνες για το πραξικόπημα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, βλέποντας στο πρόσωπο του άλλοτε συμμάχου του τούρκου προέδρου τον ενορχηστρωτή του κινήματος, ο οποίος φυσικά αρνείται κάθε ανάμιξη με τα γεγονότα.

Η Αγκυρα έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο φάκελο με στοιχεία κατά του Γκιουλέν και τον έχει παραδώσει στις αμερικανικές αρχές ζητώντας την έκδοσή του. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι η έκδοση είναι δικαστική απόφαση και όχι πολιτική και ότι θα προχωρήσει στην διαδικασία αν παρουσιαστούν επαρκή στοιχεία. Ο Γκιουλέν ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί με ψήφο των βουλευτών η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία κήρυξε η τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Θα παραταθεί για τρεις μήνες ή ένα μήνα ή και ακόμα περισσότερο. Οι άνθρωποι του Γκιουλέν έχουν διεισδύσει παντού» και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Ερντογάν είχε σπεύσει να καθησυχάσει τους τούρκους πολίτες ότι η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη ζωή τους και ότι η απόφαση ελήφθη για να διευκολύνει το έργο των Αρχών.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο Ερντογάν είπε ότι ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέλος μεταβατικής κυβέρνησης και ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τις άλλες χώρες.

Τέλος, σε αναφορά του στο ζήτημα των σχέσεων με την ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε σε αμοιβαία τήρηση των συμφωνηθέντων: «Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Πρέπει να συμβεί και το αντίθετο, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και η ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...