426
O υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για τη δημαρχία της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ψηφίζει. Η θέση θα κριθεί στον επόμενο γύρο | REUTERS/Remo Casilli

Νίκες της Κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 17:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2021, 18:00
O υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για τη δημαρχία της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ψηφίζει. Η θέση θα κριθεί στον επόμενο γύρο
|REUTERS/Remo Casilli

Νίκες της Κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 17:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/10/2021, 18:00

Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 3 το μεσημέρι (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Και τα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν τις προβλέψεις των exit polls για τις δημοτικές εκλογές, που κατά πολλούς θεωρούνται μια πυξίδα για το τι θα γίνει στο μέλλον, όταν δηλαδή η χώρα βγει από τη φονική περιπέτεια της Covid-19 και η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι εκπληρώσει κάποια στιγμή την υψηλή και πολυπαραγοντική αποστολή της.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η ιταλική Κεντροαριστερά εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών, καθώς σε πολλές κρίσιμες πόλεις αύξησε τα ποσοστά της και έδειξε ότι μπορεί να απορροφήσει ψηφοφόρους των Πέντε Αστέρων.

Αρχικά, η δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι με βάση τα exit polls:

Στο Μιλάνο, τη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο κεντροαριστερός νυν δήμαρχος, Μπέπε Σάλα. Στη Ρώμη, στον δεύτερο γύρο, θα αναμετρηθούν ο κεντροδεξιός Ενρίκο Μικέτι και ο κεντροαριστερός Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ενώ από τον πρώτο γύρο, θα εκλεγούν άνετα οι δήμαρχοι της Μπολόνια και της Νάπολης· και οι δύο κεντροαριστεροί, με τη στήριξη τoυ κινήματος Πέντε Αστέρων. Στην Τεργέστη προβάδισμα έχει ο κεντροδεξιός υποψήφιος, όπως και στην περιφέρεια της Καλαβρίας.

Οι πρώτες προβολές επί πραγματικών ψήφων (το 5% επί του συνόλου) επιβεβαίωσαν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξόδου.

Συγκεκριμένα:

Οι προβολές της RAI έδειξαν ότι στο Μιλάνο ο Μπέπε Σάλα λαμβάνει το 56% των ψήφων, καθώς και στη Νάπολη και στην Μπολόνια, οι προοδευτικοί υποψήφιοι (με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων), Γκαετάνο Μανφρέντι και Ματέο Λέπορε αντίστοιχα, έχουν τεράστιο προβάδισμα, με ποσοστό άνω του 60%.

Στην Τεργέστη προηγείται ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με ποσοστό 46,5%.

Στο Τορίνο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος: ο κεντροαριστερός Στέφανο Λορούσο, βάσει προβολών, λαμβάνει το 44,3% και ο κεντροδεξιός Πάολο Νταμιλάνο το 40,4%.

Οι πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις είναι ότι η Λέγκα φαίνεται να χάνει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων και ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες και για τα Πέντε Αστέρια. Σταθερές παραμένουν κεντρώες δυνάμεις όπως η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας. Θετικό είναι το μήνυμα για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων πόλεων, τέλος, υπάρχει η αίσθηση ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν επέλεξε, σε αρκετές περιπτώσεις, «δυνατά» πρόσωπα και ότι δεν έδωσε την εντύπωση μιας ομοιογενούς συμμαχίας.

Η δε Κεντροαριστερά κερδίζει –όπως φαίνεται– σε τρεις μεγάλες πόλεις από τον πρώτο γύρο, αλλά οι απώλειες των Πέντε Αστέρων σε αρκετές περιοχές της χώρας γεννούν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας μελλοντικής συμμαχίας των δύο αυτών δυνάμεων για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση καταγράφεται μια στροφή στη λεγόμενη «συστημική ψήφο», γεγονός που πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν ως περεταίρω στήριξη στην πρωθυπουργία Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...