383
Η αρκούδα νούμερο 747, νικήτρια του περσινού διαγωνισμού στο Εθνικό Πάρκο Κατμάι της Αλάσκας | Lian Law/U.S. National Park Service/Handout via REUTERS

Αλάσκα: Στην πιο παχιά αρκούδα το βραβείο κοινού

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 16:57
Η αρκούδα νούμερο 747, νικήτρια του περσινού διαγωνισμού στο Εθνικό Πάρκο Κατμάι της Αλάσκας
|Lian Law/U.S. National Park Service/Handout via REUTERS

Αλάσκα: Στην πιο παχιά αρκούδα το βραβείο κοινού

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 16:57

Οσο και να τρώγονται μεταξύ τους Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσινγκτον, ένα πράγμα δεν αλλάζει στην άλλη άκρη των ΗΠΑ: οι καφέ αρκούδες τρώνε σολομούς και προετοιμάζονται εντατικά για τη χειμερία νάρκη αλλά και την… Εβδομάδα της Παχιάς Αρκούδας, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Αλάσκα και την περιμένουν με ενθουσιασμό οι αμερικανοί ζωόφιλοι.

Ο θεσμός ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια από το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου και Καταφυγίου Αρκούδων Κατμάι και σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσω της ιστοσελίδας Explore.org. Πρόκειται για μία ψηφοφορία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι παρακολουθούν τις αρκούδες μέσα από τις κάμερες του πάρκου και να ψηφίσουν ποια αρκούδα έχει… προπονηθεί καλύτερα για τη χειμερία νάρκη, με άλλα λόγια ποια έχει παχύνει περισσότερο τρώγοντας σολομούς στον ποταμό Μπρουκς, που διασχίζει το πάρκο.

Πέρυσι, συμμετείχαν 650.000 άνθρωποι στην ψηφοφορία, ενώ φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και αυτό το νούμερο-ρεκόρ.

Ανάμεσα στις υποψήφιες αρκούδες είναι ο Τσανκ, «ένας ενήλικας με στενά μάτια και μία ουλή στο μουσούδι του, ο οποίος διαθέτει σημαντικά αποθέματα λίπους», όπως μας πληροφορεί το πάρκο. Η αρκούδα 747 είναι επίσης από τις επικρατέστερες για τη νίκη και φέτος, μετά τον περυσινό της θρίαμβο, αφού θεωρείται εξπέρ στο ψάρεμα.

Οσον αφορά τις θηλυκές παρουσίες, η Χόλι, μία μεσαίου μεγέθους αρκούδα με ξανθά αυτιά και τρίχωμα και ανοιχτόχρωμα πόδια, είναι η αγαπημένη του κοινού.  Ξεχωρίζει, επίσης, η νεαρή και πολύ παχουλή ξανθιά αρκούδα 131 με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια της.

Ανήλικα αρκουδάκια ψάχνουν σολομούς στους καταρράκτες του ποταμού Μπρους, στο καταφύγιο Κατμάι / Naomi Boak/U.S. National Park Service/Handout via REUTERS

Περίπου 2.200 αρκούδες διέμεναν στο πάρκο Κατμάι το 2004. Κατά μήκος των 2,5 χλμ. του ποταμού Μπρουκς, αυτή την περίοδο, ψαρεύουν σολομούς 90 ενήλικες αρκούδες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του καταφυγίου.

Μία αρσενική αρκούδα μπορεί να φάει μέχρι και 30 ψάρια την ημέρα και να ζυγίζει περίπου 500 κιλά την εποχή που πρέπει να αποσυρθεί για τη χειμερία νάρκη. «Οταν βλέπεις πόσο λίπος πρέπει να έχουν οι αρκούδες για να επιβιώσουν αυτούς τους έξι μήνες χωρίς τροφή, τότε δεν μπορείς παρά να τις υποστηρίξεις», λέει η Αμπερ Κραφτ, υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Κατμάι.

Δείτε εδώ μία από τις απευθείας κάμερες του Εθνικού Πάρκου και Καταφυγίου Κατμάι:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...