323
Παιδιά και γυναίκες δίπλα σε ερείπια στην πόλη του Ιντλίμπ | REUTERS

Νέες απειλές Ερντογάν προς Ελλάδα και Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:09
Παιδιά και γυναίκες δίπλα σε ερείπια στην πόλη του Ιντλίμπ
|REUTERS

Νέες απειλές Ερντογάν προς Ελλάδα και Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 12:09

Νέες απειλές κατά της Ευρώπης και ειδικά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μοχλό τους πρόσφυγες από τη Συρία, που συνεχίζουν να ρέουν κατά δεκάδες χιλιάδες προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί και άλλο κύμα προσφύγων από τη Συρία», προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απείλησε ότι τη νέα «εισβολή» προσφύγων θα την «καταλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Ελλάδα».

Δεκάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που βομβαρδίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις συριακές δυνάμεις και τους Ρώσους.

Στην Τουρκία διαμένουν ήδη 3,7 εκατ. σύροι πρόσφυγες – ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων στον κόσμο.

Περισσότεροι από τρία εκατ. άνθρωποι μένουν στην επαρχία Ιντλίμπ, την τελευταία μεγάλη περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι από το Ιντλίμπ έχουν καταφύγει σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Αν η βία εναντίον των ανθρώπων του Ιντλίμπ δεν σταματήσει, ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει και άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία δεν θα κουβαλήσει ένα τέτοιο προσφυγικό βάρος μόνη της», είπε.

«Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πίεσης θα τα νιώσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Ελλάδα», είπε ο Ερντογάν, που προειδοποίησε ότι μπορεί να επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015, όταν ένα εκατ. πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη.

Για αυτόν τον λόγο, μία τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Μόσχα τη Δευτέρα για να συζητήσει την κατάσταση με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η Τουρκία θέλει να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες σε μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, εκεί από όπου έδιωξαν τις κουρδικές δυνάμεις τον Οκτώβριο.

Ο Ερντογάν θέλει να υποστηρίξει η Ευρώπη το σχέδιό του, αλλιώς απειλεί ότι «θα ανοίξει τις πύλες» για να περάσουν οι Σύροι στην Ευρώπη.

«Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τη σφαγή στο Ιντλίμπ, αντί να προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία για τις νόμιμες ενέργειες που έκανε στη Συρία», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News