350
Ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το νέο υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

«Γκριζάρει» το Αιγαίο ο Ερντογάν, απειλεί ξανά με το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 08:48
Ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το νέο υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

«Γκριζάρει» το Αιγαίο ο Ερντογάν, απειλεί ξανά με το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 08:48

Σε μια ευθεία προειδοποίηση –ή και απειλή- στην Ευρώπη ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της προσφυγικής κρίσης του 2015 αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, για πρώτη φορά ίσως σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Την Κυριακή, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου τύπου 214 (τέσσερα του ίδιου τύπου διαθέτει και η Ελλάδα) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».

Σε αναφορά στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».

Σε άλλη ευκαιρία, επίσης την Κυριακή, ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα προσφυγικό κύμα από τη Συρία και σημείωσε ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. «Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 προσφύγων από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της προσφυγικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή, συνέχισε.

Οπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...