322
Ενας ελαφρώς παραλλαγμένος «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα» του Λουδοβίκου Λιπαρίνι | CreativeProtagon

Τι είναι η «Πρωτοβουλία 1821-2021» και τι ετοιμάζει;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 22 Δεκεμβρίου 2019, 22:37
Ενας ελαφρώς παραλλαγμένος «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα» του Λουδοβίκου Λιπαρίνι
|CreativeProtagon

Τι είναι η «Πρωτοβουλία 1821-2021» και τι ετοιμάζει;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 22 Δεκεμβρίου 2019, 22:37

Το τι ακριβώς θα συμβεί το 2021 και υπό ποία συνθήκη θα γιορτάσει η Ελλάδα την 200η επέτειο της Επανάστασης, παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Για τον σκοπό αυτόν έχει εδώ και 22 μήνες σχεδιαστεί και οργανωθεί μία πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και είναι έτοιμη αμέσως μετά από τις γιορτές να παρουσιάσει ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα για τον εορτασμό της εμβληματικής επετείου.

Πρόκειται για την «Πρωτοβουλία 1821-2021», μία συνεργασία των σημαντικότερων κοινωφελών, επιστημονικών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, φορείς του ιδωτικού τομέα τέτοιου διαμετρήματος συνομιλούν, συνεργάζονται και συντονίζονται για έναν κοινο σκοπό, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντελεστές και πρωτεργάτες του εγχειρήματος επισημαίνουν το πνεύμα ενότητας της «Πρωτοβουλίας», το οποίο και θα χαρακτηρίσει όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης.

Η προετοιμασία προχώρησε δίχως δημοσιότητα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ωστόσο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πληροφορία, ότι γνώση για τους σκοπούς και το έργο της «Πρωτοβουλίας» έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προετοιμαστεί περισσότερες από 80 δράσεις (επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και υποτροφίες) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την τριετία 2020-2022.

Κάθε ίδρυμα έχει σχεδιάσει τις δικές του δράσεις, αντίστοιχες με τους σκοπούς και τις προτεραιότητές του και πάντως με βάση το τρίπτυχο «Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη».

Οι ετοιμασίες για την έναρξη των εκδηλώσεων βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι επίσημες ανακοινώσεις του προγράμματος αναμένονται σε ειδική εκδήλωση στις αρχές του έτους.

Στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» συμμετέχουν και συνεργάζονται: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινω-φελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...