524
| InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ναι» στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 19:56
|InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ναι» στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 19:56

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη» επανέλαβε το απόγευμα της Δευτέρας ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μέσω γραπτής δήλωσής του, με την οποία έκανε γνωστό ότι γίνεται δεκτό το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής.

«Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας», ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου.

Οπως σημείωσε, η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Προηγήθηκε το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για «το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Επικοινώνησε τηλεφωνικά, στη συνέχεια, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά (περισσότερα εδώ).

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής», όπως ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, στο μήνυμά του για τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές» και προανήγγειλε μια σειρά θεσμικών αλλαγών στην ΕΥΠ, με πρώτη την ενίσχυση της λογοδοσίας και της εποπτείας από τη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε, άλλωστε, με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη –για την οποία είπε πως αφορούσε σε νόμιμη αλλά πολιτικά απαράδεκτη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του, την οποία δεν θα επέτρεπε εάν είχε τεθεί υπόψιν του. «Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών» μόνο εάν «η αλήθεια αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει», επισήμανε στην επίσημη τοποθέτησή του για την υπόθεση ο Πρωθυπουργός.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη σύνοδο της Βουλής και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις «αφορούσε την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης ώστε να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα», σχολίασε αργότερα η Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Μητσοτάκης όρισε τελικά αυτή τη συζήτηση για την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη “βόμβα”. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι υποχρεώνεται να δεχτεί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων, τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προσπαθούσε να αποφύγει, αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει: «Κοντός ψαλμός αλληλούια...​».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το άνοιγμα της Βουλής θα έπρεπε να επισπευθεί ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επί των ημερών του. Ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε», ήρθε η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. «Ευτυχώς», όμως, «τέτοιες εποχές δεν θα ξαναζήσουμε», πρόσθεσε η Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...