379
Ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου | Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

«Αποχαιρετιστήρια» επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία για να δει τον Βαρθολομαίο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 07:22
Ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου
|Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

«Αποχαιρετιστήρια» επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία για να δει τον Βαρθολομαίο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 07:22

Αν και επισήμως αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εμμέσως μάλλον παραδέχεται ότι υπάρχει κυβερνητική αλλαγή. Ο Μάικ Πομπέο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο του, θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία, και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Η περιοδεία γίνεται ενάμιση μήνα μετά την τριήμερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά όπου φιλοξενήθηκε στην κατοικία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει, τόνισε ο αμερικανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Τραμπ «για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Είναι ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο –για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιφέρεια και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο»– αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι οι περισσότερες χώρες όπου αναμένεται ο Πομπέο δεν περίμεναν πολύ πριν συγχαρούν τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπάιντεν το Σάββατο μόλις τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα τον κήρυξαν νικητή και ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά μαζί του την Τρίτη.

Το ίδιο ισχύει και για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ηγεσία του σαουδαραβικού βασιλείου. Παρομοίως, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περίμενε μέχρι την Τρίτη, αλλά έστειλε και εκείνος μήνυμα συγχαρητηρίων στον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας «ενίσχυση» των διμερών σχέσεων και ευχαριστώντας παράλληλα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη «θερμή φιλία» του, δείχνοντας την αλλαγή σελίδας.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο φαίνεται να τηρεί την ίδια στάση με τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και καταγγέλλει, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, μαζική «νοθεία» στις αμερικανικές εκλογές. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση» εξουσίας, αλλά προς «μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ»!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...