538
| SOOC/CreativeProtagon

«Μορατόριουμ» Φίλη – Κασσελάκη: Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το θέμα του Συνεδρίου

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 14:14
|SOOC/CreativeProtagon

«Μορατόριουμ» Φίλη – Κασσελάκη: Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το θέμα του Συνεδρίου

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 14:14

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, με τον πρώην βουλευτή και υπουργό, Νίκο Φίλη, ο οποίος προ ημερών είχε δείξει πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αποχώρησή του από το κόμμα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «ειλικρινή συζήτηση» με τον κ. Κασσελάκη και παρότι όπως επανέλαβε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για μία σειρά από ζητήματα (ανασυγκρότηση, λετουργία του κόμματος),  αναφέρθηκε στην κοινή στόχευση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να καταγραφεί στην κάλπη η λαϊκή αποδοκιμασία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οσο για το ξέσπασμά του, περί «Κασσελάκη Τραμπ», πριν ακριβώς από μία εβδομάδα στον ΑΝΤ1, για τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου και τα περί τρίτης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως ό,τι έχει πει, δεν το έχει πει εν θερμώ, «αλλά με πόνο»…

Κάλεσε ωστόσο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο κόμμα, στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και της ανασυγκρότησής του. Διότι, όπως επεσήμανε, «όταν χάνουμε στον χώρο της Αριστεράς αυτό δεν ισοφαρίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους».

Ειδικά για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, ο κ. Φίλης σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ότι πρόκειται για μία ανοιχτή κουβέντα, θέτοντας ως ορόσημο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Είναι γνωστές -είπε- οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη -κουβεντιάσαμε- και αφορούν το θέμα τής αναδιοργάνωσης του κόμματος, το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση, πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του», να κερδίσει το Κέντρο με αριστερές πολιτικές, «όπως ο Μητσοτάκης κερδίζει το Κέντρο με δεξιές πολιτικές». «Πολιτικές -συμπλήρωσε- που αφορούν τον πόλεμο και την ειρήνη, που αφορούν το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία, τους εξοπλισμούς, μεγάλα θέματα που διατρέχουν την καθημερινότητα του πολίτη, μαζί με τα θέματα της διαφθοράς που ενδημούν όπως ξέρετε στον δημόσιο βίο της χώρας».

«Θα έχουμε κι άλλες συναντήσεις, όχι τετ α τετ, αλλά μέσα στα όργανα, γιατί πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και να προχωρήσουμε στις προδιαγεγραμμένες διαδικασίες», συνέχισε στη δήλωσή του ο κ. Φίλης και  ερωτηθείς αν θα γίνει τελικά το Συνέδριο τον Νοέμβριο, υπενθύμισε πως «αυτή είναι η απόφαση του κόμματος, δεν ξέρω αν θα υπάρξει αναβολή».

«Ενωμένοι μέχρι τις εκλογές, μετά τις εκλογές;», ρωτήθηκε εκ νέου ο κ. Φίλης, για να απαντήσει: «Η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, θα προκύψει όμως αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών».

Οσο για το αν διαπίστωσε διάθεση για συναίνεση και ενότητα, είπε: «Μα υπήρχε θέμα να κουβεντιάζουμε τώρα χωρίς διάθεση ενότητας; Το θέμα δεν είναι τι κουβεντιάζουμε σήμερα, είναι με την πράξη μας τι στέλνουμε ως μήνυμα στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς», παρατήρησε και αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, αρκέστηκε να πει ότι είναι κάτι που θα το κουβεντιάσει μετά τις εκλογές, αφού τώρα η μάχη θα επικεντρωθεί στις αυτοδιοικητικές  εκλογές.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Φίλη, ο κ. Κασσελάκης πέρασε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όπου και παρακολούθησε από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων την ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...