433
Η Μόνικα Λιουίνσκι σε εκδήλωση του Vanity Fair τον Φεβρουάριο του 2019 | EPA/NINA PROMMER

Μόνικα Λιουίνσκι: Εκτός από λοιμωξιολόγο, χρειαζόμαστε και ψυχολόγο

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 16:00
Η Μόνικα Λιουίνσκι σε εκδήλωση του Vanity Fair τον Φεβρουάριο του 2019
|EPA/NINA PROMMER

Μόνικα Λιουίνσκι: Εκτός από λοιμωξιολόγο, χρειαζόμαστε και ψυχολόγο

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 16:00

Μοιάζει να έρχεται από μια άλλη εποχή –έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια– η Μόνικα Λιουίνσκι και η προσωπική ιστορία της με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Οταν κόπασε ο θόρυβος από την υπόθεση που έφερε τον Κλίντον στα πρόθυρα της αποπομπής, η Λιουίνσκι έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σπάνια απασχολώντας τα μέσα ενημέρωσης με την παρουσία της.

Τώρα, η άλλοτε μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο έγραψε στο περιοδικό Vanity Fair ένα άρθρο για την ξεχασμένη λέξη από «σ» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Που δεν είναι άλλη από το «συναίσθημα».

Σε αυτό το «εξαιρετικό άρθρο», όπως το χαρακτηρίζει με ενθουσιασμό η γαλλική Monde, η Λιουίνσκι μιλά για το συναισθηματικό βάρος της πανδημίας.

Αναφέρεται καταρχάς σε μια προσωπική εμπειρία της, όταν το 2011 στο Λος Αντζελες κάποιος την απείλησε με όπλο. Η Λιουίνσκι, που ήταν μόνη μέσα στο αυτοκίνητό της, «σανίδωσε» το γκάζι και εξαφανίστηκε έντρομη. Το περιστατικό, που ευτυχώς για την ίδια δεν πήρε άσχημη τροπή, της προκάλεσε σοκ που πήρε καιρό να σβήσει. Από τότε και ο παραμικρός θόρυβος την τρόμαζε, ενώ έπεσε σε κατάθλιψη και χρειάστηκε ψυχολογική στήριξη για να ξεπεράσει αυτό που βίωσε.

Αυτή την άσχημη εμπειρία συσχετίζει με τον κορονοϊό και όσα βιώνουμε φέτος. Είναι σαν μας απειλεί με το πιστόλι ο κορονοϊός και εμείς να πρέπει να διαφύγουμε. Μείναμε στο σπίτι, είπαμε στα παιδιά μας να μην παίζουν, αλλά ποιο είναι το ψυχικό κόστος από τα άγχη τού σήμερα, αναρωτιέται.

Εχουμε έναν ειδικό για τη σωματική υγεία και τις συμβουλές του, γράφει η πρώην μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο για τον λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι, αλλά όχι και έναν ειδικό για την ψυχική μας υγεία, για το συναίσθημα. Ενας «τσάρος της ψυχικής υγείας» μας λείπει από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, εξηγεί.

Ολη η κατάσταση με τον κορονοϊό επιβάρυνε ψυχολογικά εκατομμύρια ανθρώπους, που κατέφυγαν στο αλκοόλ ή τα αγχολυτικά, και αυτό είναι μια διάσταση που σχεδόν κανένας (πλην ενός αυστραλού κυβερνητικού αξιωματούχου) δεν επισήμανε στις δυτικές χώρες. Μια αντίθεση που γίνεται πιο εμφανής στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας υπάρχει η εγγύηση «για τη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας» για τους πολίτες της.

Τα μέτρα προστασίας –μάσκες, πλύσιμο των χεριών, αποστάσεις– τα γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουμε όμως ποια είναι τα μέτρα για την ψυχική μας υγεία, σχολιάζει η Λιουίνσκι, η οποία μνημονεύει και τη Μισέλ Ομπάμα που αντιμετώπισε ελαφρά κατάθλιψη κατά την πανδημία.

Το 2020 είναι ένα έτος που υποφέραμε πολύ, καιρός να επικεντρωθούμε στον ψυχικό μας κόσμο, καταλήγει και παραθέτει τα λόγια του ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ, μαθητή του Φρόιντ και επιζώντος των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης: «Το να υποφέρεις χωρίς λόγο είναι περισσότερο μαζοχιστικό παρά ηρωικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...