429
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο που σχετίζεται με τον μυστηριώδη ιστότοπο Les Dossiers du Rocher | CreativeProtagon

Μονακό: Υπεξαίρεση, κατάσκοποι και ρώσοι ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 18:44
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο που σχετίζεται με τον μυστηριώδη ιστότοπο Les Dossiers du Rocher
|CreativeProtagon

Μονακό: Υπεξαίρεση, κατάσκοποι και ρώσοι ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 18:44

Οικονομικό σκάνδαλο (πρωτίστως) συγκλονίζει το πλουσιότατο Μονακό και υποσκάπτει το κύρος του ως τόπου επενδύσεων, διαμονής και διασκέδασης του διεθνούς τζετ σετ. Την υπόθεση έφεραν στο φως αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde, τα οποία βασίστηκαν σε νύξεις «ενός μυστηριώδους ιστοτόπου με την ονομασία Les Dossiers du Rocher», όπως έγραψαν οι Γάλλοι.

Στο σκάνδαλο, που «βρίσκεται στο κατώφλι του πριγκιπικού παλατιού», πρωταγωνιστούν ο ντόπιος μεγιστάνας των ακινήτων Πατρίς Παστόρ και άλλα τέσσερα άτομα «πολύ κοντά στον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λογιστής Κλοντ Παλμερό, σημαντική φιγούρα του πριγκιπάτου. Τα αρχεία του εν λόγω λογιστή και το κινητό του ερευνώνται από τις δικαστικές αρχές, καθώς από τον Νοέμβριο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2023 διαχειρίστηκε τα περιουσιακά στοιχεία του Αλβέρτου, τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, αλλά και κρατικό χρήμα.

Οι άλλοι τρεις της υπό έρευνα τετράδας είναι οι: Τιερί Λακόστ, δικηγόρος και παιδικός φίλος του Αλβέρτου, Ντιντιέ Λινότ, πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, και Λοράν Ανσελμί, πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του πρίγκιπα. Η αναφορά της Corriere della Sera στο θέμα διανθίστηκε με στοιχεία περί «κατασκόπων» και «ρώσων ολιγαρχών κοντά στον πρίγκιπα».

Ριμπολόβλεφ και Αλβέρτος Β’ χειροκροτούν στο «Λουί Ντε», το στάδιο της Μονακό, αλλά ενδιαφέρον βλέμμα έχει μόνο ο πρίγκιπας (Jean Catuffe/Getty Images)

Η πιο πρόσφατη ενημέρωση, έγραψαν οι Ιταλοί, αφορά την καταγγελία του πρίγκιπα εναντίον του Παλμερό. Οι κατηγορίες είναι κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση. Ο λογιστής κατηγορείται ότι καταχράστηκε μεγάλο ποσόν, για τη διαχείριση του οποίου ήταν υπεύθυνος. Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και τα λεγόμενα «μυστικά σημειωματάρια» του Παλμερό, πολλές σελίδες από κατάστιχα στα οποία κατέγραφε αριθμούς και πράξεις.

Το κατασκοπικό σκέλος της ιστορίας συνίσταται στους ισχυρισμούς ότι ο Παλμερό έκλεψε λεφτά για να… σώσει το Μονακό. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και ο Ερμάν Γκριμό, η εταιρεία του οποίου (McClic) ειδικεύεται στην κατασκευή drones «σαν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας».

Ο Παλμερό υποτίθεται ότι μετέφερε στον Γκριμό σημαντικό μέρος των χρημάτων που έκλεψε από τον Αλβέρτο, με σκοπό να χτίσει ένα δίκτυο ιδιωτικής ασφάλειας με τη στρατολόγηση κατασκόπων! Για ποιον σκοπό; «Δεν υπάρχει απάντηση» σχολίασε η Corriere, προσθέτοντας ότι «οι διευθυντές εταιρειών τεχνολογίας πάνε και έρχονται στο Μονακό και συναντώνται με εκπροσώπους του κράτους για την προώθηση εξελιγμένων antidrones συστημάτων».

Φινάλε στο ρεπορτάζ με την αναφορά στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη και του Σκορπιού (του Ωνάση): «Αν και το Μονακό προσφάτως εφάρμοσε κυρώσεις κατά των ολιγαρχών συμμάχων του Πούτιν, ο Ριμπολόβλεφ είναι ιδιοκτήτης της γνωστής ομάδας Μονακό, η οποία αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα, και έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές με τον Αλβέρτο Β΄στις κερκίδες του τοπικού σταδίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...