519
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους το 2019 | Intime

Μητσοτάκης και Ερντογάν για το Αφγανιστάν: Να μείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 20:59
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους το 2019
|Intime

Μητσοτάκης και Ερντογάν για το Αφγανιστάν: Να μείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 20:59

Σε καλό κλίμα έγινε την Παρασκευή η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Κατά την συνομιλία τους, διάρκειας μισής ώρας, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι δύο χώρες. Επιπλέον, επισήμαναν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Συμφώνησαν ακόμη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Εγινε ακόμη λόγος για την κλιματική κρίση, ως ένα πεδίο πρόκλησης που αφορά και τις δύο χώρες και την Μεσόγειο, και για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και τις δύο χώρες  αυτό το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, με την Αθήνα να έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά και είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. υφυπουργοί Εξωτερικών Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Τι ανέφερε η τουρκική πλευρά

Στην λεπτομερή της ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι στη συνομιλία τέθηκαν τα περιφερειακά ζητήματα και ιδίως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η μετανάστευση καθώς και διμερείς σχέσεις.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στην Τουρκία και ότι η χώρα του είναι έτοιμηνα συμβάλει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να επανεκκινήσουν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο. Είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του αφγανικού λαού και ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους περιφερειακούς ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο.  Επισήμανε ότι εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως στο Ιράν, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν. Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Η Τουρκία, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου (για το Προσφυγικό).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...