573
| REUTERS/Costas Baltas//File Photo

Μητσοτάκης: Ελπίζουμε στο 50% του τουρισμού μιας κανονικής χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 12:20
|REUTERS/Costas Baltas//File Photo

Μητσοτάκης: Ελπίζουμε στο 50% του τουρισμού μιας κανονικής χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 12:20

Την αισιοδοξία του για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς μεταξύ άλλων οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή των τουριστών, εξέφρασε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Με δεδομένο ότι Βρετανία και Ισραήλ προηγούνται εντυπωσιακά στους εμβολιασμούς –σε σύγκριση με άλλους μεγάλους «πελάτες», όπως η Γερμανία– ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε:

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν». Ισως να μην είναι τυχαίο λοιπόν που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ουσιαστικά, το ζήτημα εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές», εξήγησε, για να προσθέσει:

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, ήμασταν στο 20%-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

Ο πήχης του 50% πάντως είναι μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον τουρισμό, ενδεικτικό του αποτυπώματος που αφήνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην τουριστική βιομηχανία οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη το περασμένο φθινόπωρο, όταν διαμορφωνόταν ο προϋπολογισμός, το βασικό σενάριο για το 2021 ήταν το 60% του 2019. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για 50%.

Σε άλλο σημείο το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα ηλεκτρονικό πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού τονίζοντας την διευκρίνιση του Πρωθυπουργού ότι τα πιστοποιητικά δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.

Υπέρ της συλλογικής αγοράς των εμβολίων μέσω ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε συλλογική αγορά των εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (με τις φαρμακευτικές εταιρείες).

Σε διαφορετική περίπτωση, εξήγησε, ότι θα ήταν πιο δύσκολο για τις μικρότερες συγκριτικά χώρες της ΕΕ να διαπραγματευτούν απευθείας με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. «Είμαι λοιπόν χαρούμενος που το έκανε η Ευρώπη εκ μέρους μας συλλογικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα ήταν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να λάβει τον αριθμό των δόσεων που έλαβε, χωρίς τον κεντρικό συντονισμό για την αγορά και διανομή σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού. Το ίδιο θέμα θα αντιμετώπιζαν πιθανότατα και μικρότερες χώρες της ΕΕ από την Πορτογαλία ως την Εσθονία, ή και μεγαλύτερα κράτη όπως η Ιταλία.

Διερευνητικές ως τις αρχές Μαρτίου

Κατά τα άλλα, μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

«Τις αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Reuters, για να καταλήξει: «Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στη συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει τη συζήτηση στη Σύνοδο του Μαρτίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...