480
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι πολιτική ανοικτών συνόρων δεν θα επαναληφθεί | SOOC/Aris Oikonomou

Μηταράκης για βίντεο τουρκικής ακτοφυλακής: Αντί για τους Τούρκους αντιδρούν έλληνες δημοσιογράφοι της Αριστεράς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 12:25
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι πολιτική ανοικτών συνόρων δεν θα επαναληφθεί
|SOOC/Aris Oikonomou

Μηταράκης για βίντεο τουρκικής ακτοφυλακής: Αντί για τους Τούρκους αντιδρούν έλληνες δημοσιογράφοι της Αριστεράς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 12:25

Η επιλογή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να ποστάρει βίντεο από τις ασχήμιες ανδρών της τουρκικής ακτοφυλακής κατά μεταναστών επιβαινόντων σε λέμβο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με τους Τούρκους να μιλούν για παραποιημένο (!) βίντεο του 2019, αλλά και κάποιες φωνές στο εσωτερικό να… διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για push forward (προώθηση δηλ. παράνομων μεταναστών διά της βίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα) αλλά για τουρκικό push back (προσπάθεια δηλ. να αποτραπεί [!] το πέρασμα των μεταναστώνστην Ελλάδα)!

Και αν η ανάσυρση του εν λόγω βίντεο -αφού όντως πρόκειται για υλικό παλαιότερων ετών- από τον υπουργό ώστε να μεταδοθεί-αναπαραχθεί λίγο πριν από τη διπλή Σύνοδο της Πράγας, ήταν επιεικώς ατυχής, η ουσία του περιεχομένου του δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Πρόκειται ξεκάθαρα για άγριο ξυλοδαρμό επιβαινόντων σε βάρκα λαθροδιακινητών από το τουρκικό κράτος, σε μία καταγραφή που έρχεται να «χαλάσει» το αφήγημα του Ερντογάν για την Τουρκία-προστάτη των κατατρεγμένων όλου του κόσμου και τις κοινές συκοφαντίες που εξαπολύει καθημερινά σε βάρος της Ελλάδας («Ελληνικά πλοία θάβουν μετανάστες», ήταν η τελευταία).

Οι λαθροδιακινητές δεν δίστασαν την Τετάρτη να ρίξουν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα μία ακόμη βάρκα, γεμάτη γυναίκες και παιδιά,  με προορισμό τη Λέσβο. Για μία ακόμη φορά η τουρκική ακτοφυλακή δεν έκανε  το παραμικρό ώστε να αποτραπεί η αναχώρησή της από το Αϊβαλί. Τραγικός (προσωρινός) απολογισμός: 17 νεκροί, 16 γυναίκες, όλες αφρικανικής καταγωγής και ένα αγόρι. Την ίδια ώρα ιστιοφόρο με 95 επιβαίνοντες γινόταν κομμάτια στα βράχια απόκρημνης ακτής των Κυθήρων. Και στις δύο περιπτώσεις στήθηκε από το Λιμενικό Σώμα γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των επιζώντων και την ανάσυρση των σορών.

Οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να αποτρέψουν τις δυο ναυτικές τραγωδίες, δήλωσε  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που νωρίτερα απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην Τουρκία, αλλά και την ΕΕ.

Οπως όμως επεσήμανε, απέναντί της η χώρα μας δεν έχει μόνο την Τουρκία, αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά και έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι καταφέρονται εναντίον της ίδιας τους της πατρίδας.

«Εκανα έκκληση στην Τουρκία. Το Λιμενικό με ενημέρωσε πως βλέπει και άλλες βάρκες να προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον καιρό να είναι άσχημος, υπάρχουν άνεμοι 7 Μποφόρ. Έχω επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα. Με ενημέρωσαν οι τουρκικές Αρχές πως έχουν καταγράψει το αίτημά μας», είπε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε για το θέμα του επίμαχου βίντεο:

«Επειδή είπατε για το βίντεο, δεν είπαμε πως είναι σημερινό. Κανείς δεν αμφισβήτησε πως είναι πραγματικό. Αντί να έχουμε αντίδραση από την τουρκική πλευρά, είχαμε από έλληνες δημοσιογράφους της Αριστεράς οι οποίοι καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας».

«Εχουμε το μέτωπο απέναντι μας, την Τουρκία, έχουμε και την ευρωπαϊκή Αριστερά που θέλει να ζήσουμε ξανά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 και να έχουμε Μόρια και Ειδομένη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...