329
Από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης των μεταναστών στα Κύθηρα | ΥοuΤube

Λέσβος: 17 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες – Δύο στα Κύθηρα, διασώθηκαν 80

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021 11.10
Από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης των μεταναστών στα Κύθηρα
|ΥοuΤube

Λέσβος: 17 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες – Δύο στα Κύθηρα, διασώθηκαν 80

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/10/2021 11.10

Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Αφρικανές είναι και οι δέκα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπουτους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νικόλαο Κοκκάλα, στη βάρκα που έφυγε από τα απέναντι τουρκικά παράλια εν μέσω θαλασσοταραχής (στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 8 Μποφόρ), επέβαιναν συνολικά 40 άτομα και έχουν ανασυρθεί 17 σοροί -16 γυναικών και ενός αγοριού- ενώ έχουν διασωθεί δέκα γυναίκες.

Από νωρίς το πρωί και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή, αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Η βάρκα, όπως υπολογίζεται, αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.

Στα Κύθηρα εν τω μεταξύ,  μετά την πρόσκρουση και βύθιση ιστιοφόρου στα βράχια απόκρημνης περιοχής, στο Διακόφτι, έχουν διασωθεί 80 εκ των συνολικά 95 επιβαινόντων.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι 18 ανήλικοι, επτά γυναίκες και 55 άνδρες. Εντεκα εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων.

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 Μποφόρ.

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι ναυαγοί μετανάστες στην απόκρημνη ακτή των Κυθήρων περιέγραψε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης.

«Τι να σας πω! Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα», δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος, «τα κύματα τούς χτυπούσαν σαν χταπόδια».

Οπως είπε, το σκάφος με τους αλλοδαπούς εξέπεμψε SOS μέσω του 112 το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες (άνεμοι έντασης 7-8 Μποφόρ).

Οι ναυαγοί παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε απόκρημνα βράχια ύψους 15-20 μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...