276
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης | Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μηταράκης: Δύσκολο να δοθούν τα αναδρομικά μέσα στο 2019

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:54
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης
|Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μηταράκης: Δύσκολο να δοθούν τα αναδρομικά μέσα στο 2019

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:54

Είναι δύσκολο να γίνουν μέσα στο 2019 πληρωμές αναδρομικών που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Νότης Μηταράκης, που πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει πλήρως σεβαστή.

Σε δηλώσεις τη Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή του Open TV τόνισε ακόμη ότι «από το 2020 θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα, αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν».

Διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένο πως θα γίνει απολύτως σεβαστή από την κυβέρνηση όπως σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

Επιπλέον εξήγησε ότι «υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν. Επιπλέον, τονίζω πως με βάση τις αποφάσεις αυτές, έχει κριθεί ως συνταγματική η βάση υπολογισμού του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων».

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους στους οποίους έχουν διαπιστωθεί λάθη στην εκκαθάριση των συντάξεών τους, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αν έχουν προκύψει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτό δεν θα επηρεάσει το καταβαλλόμενο ποσό. Το καταβαλλόμενο ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που ήταν πριν τον επανυπολογισμό.

» Αυτό που θα ήθελα να τονίσω καθώς έχουμε δεχτεί αρκετά ερωτήματα, είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Ούτε στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα υλοποιηθεί κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις συντάξεων. Οι μειώσεις συντάξεων τελείωσαν και τελείωσαν οριστικά».