616
Στιγμιότυπο από το βίντεο | Twitter

Κατασκευασμένο βίντεο με τον Τραμπ να σκοτώνει πολιτικούς και δημοσιογράφους προβλήθηκε σε δικό του θέρετρο

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:00
Στιγμιότυπο από το βίντεο
|Twitter

Κατασκευασμένο βίντεο με τον Τραμπ να σκοτώνει πολιτικούς και δημοσιογράφους προβλήθηκε σε δικό του θέρετρο

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:00

Ενα «χυδαίο και φρικιαστικό» κατασκευασμένο βίντεο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πυροβολεί δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους, έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ, καθώς προβλήθηκε σε συνέδριο οργάνωσης υποστηρικτών του αμερικανού προέδρου.

Το βίντεο καταδίκασε η Ενωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου, με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «έχουμε επανειλημμένως πει στον πρόεδρο ότι η ρητορική του μπορεί να προκαλέσει βία. Τώρα τον καλούμε αυτόν και όλους όσους σχετίζονται με το συνέδριο, να καταδικάσουν το βίντεο και να τονίσουν ότι η βία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Για το βίντεο έγραψαν πρώτοι οι New York Times, όταν διέρρευσε η προβολή του στο συνέδριο της American Priority, που έγινε σε θέρετρο του Τραμπ στο Μαϊάμι. Μεταξύ των ομιλητών στην τριήμερη αυτή διάσκεψη ήταν ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος και η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Το «πειραγμένο» αυτό βίντεο δείχνει μια μακάβρια σκηνή, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ απεικονίζεται να πυροβολεί, να μαχαιρώνει και να επιτίθεται βίαια  σε δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους,

Μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνονται τα CNN, Politico, Black Lives Matter, BBC, Guardian, η παρουσιάστρια τηλεοπτικού προγράμματος του MSNBC Ρέιτσελ Μάντοου, η Χίλαρι Κλίντον, ο εκλιπών γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο Μπέρνι Σάντερς, ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως και άλλοι που βρίσκονται μέσα στην «Church of Fake News» (Εκκλησία των Ψεύτικων Ειδήσεων).

Σύμφωνα με τους New York Times, το βίντεο, που αναρτήθηκε στη συνέχεια στο Twitter, δείχνει μια σκηνή από την ταινία «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία», η οποία έχει παραποιηθεί για να φαίνεται ότι ο Τραμπ μαχαιρώνει και πυροβολεί ανθρώπους και μέλη μέσων ενημέρωσης σε μια εκκλησία.

Από την εκλογική του νίκη το 2016, ο Τραμπ έχει συχνά χαρακτηρίσει μέσα ενημέρωσης που γράφουν γι’αυτόν ως «Μέσα ψεύτικων ειδήσεων» και «εχθρούς του λαού».

Το βίντεο αυτό φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από το TheGeekzTeam στο YouTube, ένα κανάλι που υποστηρίζει τον Τραμπ, το οποίο έχει μακρά ιστορία στη δημιουργία «πειραγμένων» βίντεο σε υποστήριξη του προέδρου. Το βίντεο είχε αναρτηθεί μάλιστα στο κανάλι τον Ιούλιο του 2018.

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα»

«Δεν γνώριζα για οποιοδήποτε βίντεο ούτε υποστηρίζω τη βία οποιουδήποτε είδους εναντίον οποιουδήποτε», δήλωσε η Σάντερς στους Times.

Ενας από τους διοργανωτές της συνόδου αυτής, ο Αλεξ Φίλιπς, δήλωσε επίσης στους New York Times ότι καταδικάζει το βίντεο και προσπαθεί να ξεδιαλύνει πώς προβλήθηκε στη διάσκεψη.

«Το περιεχόμενο αυτό δόθηκε από τρίτα μέρη και δεν συνδέθηκε ούτε υιοθετήθηκε από την σύνοδο με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα», σημείωσε ο Φίλιπς, προσθέτοντας ότι «η American Priority απορρίπτει οποιαδήποτε πολιτική βία και αποσκοπεί στην προώθηση ενός υγιούς διαλόγου για την διατήρηση της ελευθερίας του λόγου» και ότι «το θέμα αυτό εξετάζεται».

Εξάλλου και η οργάνωση American Priority σημειώνει σε μήνυμά της στο Twitter ότι δεν γνώριζε για το βίντεο, ότι δεν το ενέκρινε και ότι αυτό προβλήθηκε σε «διπλανή αίθουσα».

Εκπρόσωπος του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε και αυτός ότι δεν γνώριζε τίποτε για το βίντεο. «Το βίντεο αυτό δεν παρήχθη από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας και εμείς δεν επιδοκιμάζουμε τη βία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τιμ Μέρτο.

Σε ανακοίνωσή του, το CNN χαρακτήρισε το βίντεο αυτό «χυδαίο και φρικιαστικό».

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρικτές του προέδρου έχουν προωθήσει τη βία κατά των μέσων ενημέρωσης με ένα βίντεο, το οποίο προφανώς βρίσκουν διασκεδαστικό -αλλά είναι με μεγάλη απόσταση και κατά πολύ το χειρότερο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το CNN.

«Ο πρόεδρος και η οικογένειά του, ο Λευκός Οίκος και η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πρέπει να το καταδικάσουν άμεσα και με τους αυστηρότερους δυνατούς όρους. Οτιδήποτε λιγότερο ισοδυναμεί με σιωπηρή υιοθέτηση της βίας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό από κανέναν», σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Με τη σειρά του, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε: «Αυτό το βίντεο δεν είναι αστείο. Θα δολοφονηθούν άνθρωποι εξαιτίας του», γράφει η Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...