448
Με αυτή την φωτογραφία η Αντζελίνα Τζολί ανακοίνωσε στο Instagram τη διακοπή της συνεργασίας της με τον ΟΗΕ | Angelina Jolie/Ιnstagram

Mission impossible για την Αντζελίνα Τζολί ο ανθρωπισμός μέσω ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:45
Με αυτή την φωτογραφία η Αντζελίνα Τζολί ανακοίνωσε στο Instagram τη διακοπή της συνεργασίας της με τον ΟΗΕ
| Angelina Jolie/Ιnstagram

Mission impossible για την Αντζελίνα Τζολί ο ανθρωπισμός μέσω ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 09:45

Η Αντζελίνα Τζολί εγκατέλειψε τη θέση της «απεσταλμένης» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνοντας έτσι ότι παρά τα 20 χρόνια συνεργασίας δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα. Η Τζολί σίγουρα είναι απογοητευμένη πλην όμως καλόπιστη, έγραψε η Repubblica. To διαζύγιο παρουσιάστηκε σαν συναινετική πράξη, ενώ η ίδια δήλωσε ότι θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό έργο της με άλλους τρόπους.

Η Τζολί άρχισε να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ το 2001 και αναβάθμισε τη σχέση της μαζί του το 2012. Στην κοινή δήλωση που ανήγγειλε το τέλος της συνεργασίας διαβάζει κανείς ότι η ηθοποιός είναι «ευγνώμων για το προνόμιο και την ευκαιρία» που είχε, αλλά και ότι υπόσχεται πως θα συνεχίζει «με διαφορετικό τρόπο» την «υποστήριξη προς τους πρόσφυγες». Πώς; Εχοντας «άμεση επαφή με τους πρόσφυγες και με τοπικές οργανώσεις».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την ευχαρίστησε και τη χαρακτήρισε «σημαντική ανθρωπιστική εταίρο». Οι άνθρωποι του Οργανισμού τόνισαν ότι αντιλαμβάνονται την επιθυμία της ηθοποιού να αλλάξει τρόπο δράσης και ότι, επιπλέον, υποστηρίζουν την απόφασή της. Ανακοινώθηκαν και οι απαραίτητοι όρκοι φιλίας.

Η Τζολί στο Λβίβ της Ουκρανίας, περιοχή στα δυτικά, έβγαλε φωτογραφίες με παιδάκια τον περασμένο Απρίλιο – καρέ που διακίνησε το ουκρανικό κράτος (EPA/Lviv Regional State Administration press)

Το ιταλικό Μέσο σχολίασε ότι ο ΟΗΕ κάνει ό,τι και το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, δηλαδή προσελκύει άτομα με αναγνωρισιμότητα για να παίξουν κάποιον ρόλο στους κόλπους του ευελπιστώντας ότι η δημοφιλία τους θα τραβήξει την προσοχή σε ευγενείς σκοπούς: «Είναι από τις συνταγές που δεν πετυχαίνουν πάντα. Η Τζολί είχε πάρει στα σοβαρά την αποστολή της, όμως το περασμένο καλοκαίρι εξέφρασε την απογοήτευσή της με ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει το αμερικανικό περιοδικό Time».

Η Τζολί στο Πακιστάν φωτογραφίστηκε με πλημμυροπαθείς γυναίκες τον περασμένο Σεπτέμβριο (EPA/SAIMA JAVED/IRC)

Τι είχε γράψει εκεί η ηθοποιός; Οτι «ο ΟΗΕ κλίνει προς τα συμφέροντα των πιο ισχυρών κρατών, εις βάρος των πονεμένων λαών». Στη συνέχεια, τον περασμένο Νοέμβριο, επέστρεψε στο θέμα με ένα άρθρο για το βρετανικό Μέσο Guardian. Εκεί έγραψε για τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και τόνισε ότι «κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν κατάχρηση του βέτο τους στην περίπτωση της Συρίας». Φυσικά, εννοούσε τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Repubblica συνεχάρη την Τζολί για την επίθεση σε Ρωσία και Κίνα για την οποία της έδωσε απόλυτο δίκιο, αλλά της υπενθύμισε ότι, τι να κάνουμε, «ο ΟΗΕ είναι ατελής». Επίσης, της έδωσε την ευχή της για τα περαιτέρω και της έμαθε και μία αμερικανική παροιμία για την αδίστακτη εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας: «Αν σου έδωσαν λεμόνια, πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις λεμονάδα με αυτά»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...