697
Η Μιλά, η 16χρονη μαθήτρια λυκείου από την πόλη Βιλφοντέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία: «Δεν μετανιώνω» | CreativeProtagon

Μια εφηβική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στη βλασφημία αναστατώνουν τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 19:30
Η Μιλά, η 16χρονη μαθήτρια λυκείου από την πόλη Βιλφοντέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία: «Δεν μετανιώνω»
|CreativeProtagon

Μια εφηβική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στη βλασφημία αναστατώνουν τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 19:30

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν μετανιώνω επ’ ουδενί για τα λεγόμενά μου, είπα ειλικρινώς αυτά που αισθάνομαι, δεν πρέπει να κρύβομαι για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να σταματήσω να ζω», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της εμφάνισης η Μιλά, μια 16χρονη μαθήτρια λυκείου από την πόλη Βιλφοντέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα έως και σήμερα η νεαρή έχει δεχτεί εκατοντάδες απειλές κατά της σωματικής της ακεραιότητας αλλά και κατά της ζωής της, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο και να «τεθεί μαζί με την οικογένειά της σε καθεστώς ειδικής προστασίας από την αστυνομία», όπως εξήγησε, επίσης την Τρίτη, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ξεκίνησε ως μια αντιπαράθεση στο Instagram, αλλά το όλο ζήτημα κατέληξε να αποτελεί κρατική υπόθεση που θέτει εκ νέου προς εξέταση την έννοια της κοσμικότητας στη Γαλλία, την κατάργηση (από το 1881) του ποινικού αδικήματος της βλασφημίας αλλά και τη δυνατότητα συνύπαρξης γάλλων πολιτών με διαφορετικές πεποιθήσεις και καταγωγή.

Πέντε χρόνια μετά τη σφαγή του Charlie Hebdo για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, σήμερα στη Γαλλία μια νεαρή κοπέλα απειλείται επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε μια σειρά από ομοφοβικές επιθέσεις που δέχτηκε, όταν πρόσβαλε τον ισλαμισμό. Κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή Quotidien του τηλεοπτικού σταθμού TMC, η Μιλά ζήτησε (εν μέρει) συγγνώμη από «τους ανθρώπους που ενδεχομένως να πλήγωσα και ακολουθούν ειρηνικά τη θρησκεία τους. Δεν ήθελα να βάλω στο στόχαστρό μου ανθρώπους». Ωστόσο, εξήγησε συγχρόνως, δίχως να μασάει τα λόγια της: «Θέλησα να ασκήσω το δικαίωμα στη βλασφημία, να μιλήσω για μια θρησκεία, να πω αυτά που σκεφτόμουν».

Στις 19 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, η Μιλά ανάρτησε ένα από τα βίντεό της στο Instagram. Ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια όταν ενηλικιωθεί και κοινοποιεί συχνά πυκνά βίντεο με την ίδια να τραγουδά. Σε περίοπτη θέση στον λογαριασμό της ξεχωρίζει το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας, ενώ ενίοτε αναφέρεται ανοιχτά στην ομοφυλοφιλία της. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ένα αγόρι προσπάθησε να την προσεγγίσει, αναρτώντας μια σειρά από σχόλια στο βίντεό της. Εκείνη, με τρόπο πολιτισμένο και ευγενικό, προτίμησε να του κόψει τον αέρα. Ομως ο νεαρός, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, μαζί με κάποιους φίλους του, πέρασαν αμέσως στην επίθεση, αποκαλώντας την «βρωμιάρα λεσβία» και «σκατογαλλίδα» και επρόκειτο μόνο για την αρχή όλων όσα ακολούθησαν.

Αναμενόμενα, η Μιλά ταράχτηκε. Αλλά προτίμησε να μην ανταπαντήσει σε προσωπικό επίπεδο. Αντ’ αυτού ανάρτησε ένα άλλο βίντεό της, στο οποίο εμφανίζεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως απεχθάνεται όλες τις θρησκείες, ειδικά το Κοράνι και το Ισλάμ, μια «θρησκεία του μίσους», αλλά και ότι «η θρησκεία σας είναι μόνο σκ…τά. Οσον αφορά τον θεό σας; Του βάζω ένα δάχτυλο στον… Ευχαριστώ και αντίο».

Και μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδικτυακή αντιπαράθεση μεταξύ δύο εφήβων άρχισε να λαμβάνει μεγάλες και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις, με τη Μιλά να δέχεται διαρκώς από τότε μηνύματα ατόμων τα οποία, θέλοντας να προασπιστούν την τιμή του Αλλάχ, ορκίζονται να τη βασανίσουν σκληρά πριν τη δολοφονήσουν με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο.

Αρχικά οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έδωσαν εντολή για τη διενέργεια δύο ερευνών: η μία κατά όλων όσοι απείλησαν τη Μιλά και η άλλη κατά της ίδια της Μιλά για «προτροπή στο μίσος». Σύντομα η έρευνα κατά της 16χρονης μαθήτριας μπήκε στο αρχείο. Αλλά η Νικόλ Μπελουμπέ, υπουργός Δικαιοσύνης μιας χώρας στην οποία –υπενθυμίζει η Corriere della Sera– το 2015 τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να προασπιστούν το δικαίωμα να επικρίνουν, να χλευάζουν, ακόμα και να προσβάλλουν τις θρησκείες, έβαλε κατά της Μιλά γιατί «προσέβαλε την ελευθερία (θρησκευτικής) συνείδησης».

Αφότου, ωστόσο, πάρα πολλοί εξοργίστηκαν με τη στάση της, δηλώνοντας πως «Είμαστε στη Γαλλία, όχι στη Σαουδική Αραβία», η γαλλίδα υπουργός ζήτησε συγγνώμη. Η αλληλεγγύη, όμως, προς την έφηβη κοπέλα παραμένει ισχνή, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που δηλώνουν «Je suis Mila».

Τώρα ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ αναζητά μια λύση όχι όσον αφορά την κοσμικότητα του γαλλικού κράτους ή το δικαίωμα στη βλασφημία, αλλά για το γεγονός ότι η Μιλά δεν μπορεί να επιστρέψει στα μαθήματά της, καθώς κανένα σχολείο δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...