546
Ο Τζο Μπάιντεν απέναντι στον (άρρωστο) Ντόναλντ Τραμπ στο debate. Ηταν αρκετή η απόσταση; | Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Μεταδοτικός ο Τραμπ στο debate – Δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο μόλυνσης ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 12:26
Ο Τζο Μπάιντεν απέναντι στον (άρρωστο) Ντόναλντ Τραμπ στο debate. Ηταν αρκετή η απόσταση;
|Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Μεταδοτικός ο Τραμπ στο debate – Δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο μόλυνσης ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 12:26

Εξι μήνες φυλαγόταν πολύ καλά ο Τζο Μπάιντεν για να μην κολλήσει κορονοϊό και τελικά, αν την έχει «πατήσει», θα είναι από τον Τραμπ!

Γιατί ναι μεν τα τεστ του μέχρι την Παρασκευή βγήκαν αρνητικά, αλλά οι γιατροί τονίζουν ότι ακόμα δεν έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από το ντιμπέιτ της Τρίτης για να θεωρείται απόλυτα ασφαλής.

Ο ιός άλλωστε μπορεί να εμφανιστεί έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση σε αυτόν.

Εκτός απροόπτου, ο Τραμπ ήταν μεταδοτικός την Τρίτη, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματα ήταν πολύ έντονα την Παρασκευή, ενώ τουλάχιστον άλλα 11 άτομα που βρίσκονταν στο ντιμπέιτ, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-Cov-2.

«Ενας ασθενής είναι πιο μεταδοτικός 48 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ ήταν ήδη άρρωστος και απόλυτα μεταδοτικός», εξήγησε στο Politico η γιατρός Λίνα Γουέν.

Οι Δημοκρατικοί είναι έξαλλοι με τον Τραμπ και την κουστωδία του, καθώς σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα στο ντιμπέιτ.

«Η ειρωνεία είναι ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος στα 330 εκατομμύρια (κατοίκους των ΗΠΑ) που θα έπρεπε να είναι ο πιο ακίνδυνος στο να μεταδώσει τον κορονοϊό, είναι ο αμερικανός πρόεδρος και μαζί και ο στενός του κύκλος», είπε ο βουλευτής του Οχάιο, Τιμ Ράιαν, που βρισκόταν μέσα στον χώρο της τηλεμαχίας. «Αντίθετα, αυτοί είναι οι υπερμεταδοτικοί».

Σε αντίθεση με τον κύκλο του Τραμπ, όπου κανείς δεν φορά μάσκα, η ομάδα του 77χρονου Μπάιντεν είναι πάρα πολύ προσεκτική, φορώντας πάντα μάσκες, κρατώντας αποστάσεις, περιορίζοντας πολύ τους ανθρώπους που έρχονται κοντά στον υποψήφιο, ενώ ακόμα και οι δημοσιογράφοι που ακολουθούν την εκστρατεία του είναι περιορισμένοι και χρησιμοποιούν διαφορετικό αεροπλάνο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι κανένας από τον Λευκό Οίκο δεν ενημέρωσε την ομάδα του υποψήφιου των Δημοκρατικών, όπως θα έπρεπε, ότι ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του βρέθηκαν θετικοί. Το έμαθαν από τις ειδήσεις.

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν δεν έχει μπει σε 14ήμερη καραντίνα, γιατί, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, δεν βρέθηκε ποτέ σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από τον Τραμπ και την ομάδα του. Κανένας από τους συνεργάτες του Μπάιντεν δεν έχει διαγνωστεί θετικός έως τώρα.

Ο κίνδυνος όμως, δεν έχει παρέλθει, τονίζουν οι ειδικοί, καθώς οι ομάδες βρίσκονταν μέσα στον ίδιο κλειστό χώρο για περίπου δύο ώρες.

Εκτός αυτού, ο Τραμπ μιλούσε ακατάπαυστα επί μιάμιση ώρα και μάλιστα πολλές φορές φώναζε, κάτι που ευνοεί την μετάδοση του κορονοϊού.

Το πρώτο τεστ στο οποίο βγήκε θετικός ο Τραμπ, σύμφωνα με το Politico, ήταν την Πέμπτη και ακολούθησε δεύτερο PCR τεστ, πάλι θετικό. Η δημόσια ανακοίνωση, όμως, έγινε την Παρασκευή, κάτι που επίσης κατέκριναν οι Δημοκρατικοί.

Και ενώ οι οδηγίες της επιτροπής για το ντιμπέιτ ήταν να έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι αρνητικό τεστ μέσα σε μία περίοδο 72 ωρών πριν από το βράδυ της Τρίτης, εκπρόσωπος του προέδρου δεν ανακοίνωσε ποια ακριβώς ημέρα έγινε το δικό του τεστ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ανακοινώνει το αποτέλεσμα κάθε τεστ που έχει κάνει, όμως η ομάδα του δεν ανακοίνωσε τίποτα για το τεστ του Σαββάτου ούτε της Κυριακής.

«Αν ήμουν σύμβουλός του, θα του έλεγα να μείνει όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι του τις επόμενες 10-14 ημέρες για να είναι σίγουρος. Ναι μεν φορά μάσκα και ακολουθεί όλες τις οδηγίες, όμως η ηλικία του και οι πολιτικές συνέπειες αν αρρωστήσει θα είναι δυσβάστακτες», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπέντζαμιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...