302
Μέρος από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μενδώνη: Επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2021, 14:29
Μέρος από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μενδώνη: Επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2021, 14:29

Το επιχείρημα των Βρετανών ότι φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλύτερα από ό,τι θα φυλάσσονταν στην Ελλάδα έχει προ πολλού καταρριφθεί, σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή δημοσίευμα για διαρροή υδάτων στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρόσφατο δημοσίευμα του «The Art Newspaper» με τίτλο «Βρέχει ξανά στην πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου για τον Παρθενώνα;», αναφερόταν στις κακές συνθήκες στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι έβγαλαν κουβάδες για να μαζέψουν τα νερά μετά από μια ισχυρή νεροποντή στο Λονδίνο στα τέλη Ιουλίου και τοποθέτησαν ανεμιστήρα στην αίθουσα των Γλυπτών πιθανόν για να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την υγρασία.

Το Βρετανικό Μουσείο απαντώντας σε ερώτημα της ΕΡΤ απέδωσε στην πανδημία το κλείσιμο των «ελληνικών αιθουσών», σημειώνοντας ότι έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασιών συντήρησης σε αυτές. Παράλληλα υποστήριξε ότι αναπτύσσει στρατηγικό masterplan για τη μεταμόρφωση του Μουσείου στο μέλλον.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Ελγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του “masterplan” του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...