301
Το αυτοκίνητο ενός θύματος εγκληματικής ενέργειας βρίσκεται καμένο στην μέση ενός αυτοκινητοδρόμου, στη πολιτεία της Σιναλόα | Reuters

Μεξικό: Η «μητέρα όλων των μαχών» άφησε πίσω της 19 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:19
Το αυτοκίνητο ενός θύματος εγκληματικής ενέργειας βρίσκεται καμένο στην μέση ενός αυτοκινητοδρόμου, στη πολιτεία της Σιναλόα
|Reuters

Μεξικό: Η «μητέρα όλων των μαχών» άφησε πίσω της 19 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:19

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των μελών δυο αντιμαχόμενων καρτέλ στην πολιτεία Τσιουάουα στο βόρειο Μεξικό, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, στην χειρότερη έκρηξη βίας των τελευταίων 25 ετών.

Δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν 18 πτώματα το βράδυ της Παρασκευής στον τόπο της ένοπλης συμπλοκής στο δήμο Μαδέρα και ένας τραυματισμένος άνδρας που περισυνελέγη στο σημείο, υπέκυψε αργότερα.

«Υπάρχουν δύο μεγάλες και ισχυρές εγκληματικές ομάδες που πολεμούν για τις οδούς διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας στο Reuters.

«Και μάλλον έδωσαν μια μεγάλη μάχη μεταξύ τους», συμπλήρωσε.

Οπως αναφέρει η Guardian, οι Aρχές επίσης βρήκαν 18 μακρύκαννα πυροβόλα όπλα, δύο οχήματα και δύο χειροβομβίδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η αναζήτηση ενόπλων ανδρών και οι έρευνες στο σημείο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας ανέφεραν ότι όλοι οι ένοπλοι ανήκαν σε δυο συμμορίες που συνδέονται αφενός με το καρτέλ της Χουάρες και αφετέρου το καρτέλ της Σιναλόα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι η βία μεταξύ εγκληματικών ομάδων συνεχίζεται παρά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

«Φαινόταν στα τέλη Μαρτίου, όταν ο κορονοϊός είχε γίνει πιο διαδεδομένος, ότι θα είχαμε μια σημαντική μείωση (στη βία)», δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραδόρ.

«Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Πράγματι, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η πανδημία αντί να μειώσει, αύξησε την βία στη χώρα, καθώς με την οικονομία να βρίσκεται στο απόλυτο ναδίρ, οι συμμορίες βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρό να… ξεσαλώσουν.

Ο Μάρτιος υπήρξε ο πιο βίαιος μήνας από τα μέσα του 1997.

Μεσα σε 31 ημέρες, καταγράφηκαν 2.585 ανθρωποκτονίες σε όλη τη χώρα

«Η ζωή συνεχίζεται για τα καρτέλ ναρκωτικών με κίνδυνο μάλιστα και περαιτέρω κλιμάκωσης, ειδικά καθώς οι δυνάμεις του μεξικανικού στρατού έχουν σταλεί στις πόλεις για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλήγει με νόημα ο Φάλκο Ερνστ, αναλυτής στο μεξικανικό International Crisis Group.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...