333
Ο Ταγίπ Ερντογάν- ως τώρα- προτιμά τις λεκτικές επιθέσεις παρά τα μέτρα | Murat Kula/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Κυνήγι μαγισσών» από τον Ερντογάν στην κρίση της λίρας

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 13:24
Ο Ταγίπ Ερντογάν- ως τώρα- προτιμά τις λεκτικές επιθέσεις παρά τα μέτρα
|Murat Kula/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Κυνήγι μαγισσών» από τον Ερντογάν στην κρίση της λίρας

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 13:24

Ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας και η Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν με αρκετή καθυστέρηση να πάρουν μέτρα για τη διάσωση του εθνικού νομίσματος –και ενώ η λίρα εξακολουθεί να κατακρημνίζεται– η τουρκική Δικαιοσύνη αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει την  κρίση με τον τρόπο που αυτή ξέρει. Δηλαδή με ακόμη περισσότερη λογοκρισία και έρευνες για αυτούς που, κατά την άποψη της Αγκυρας, «επιτείνουν την οικονομική ανασφάλεια στη χώρα».

Σε ένα ιδιότυπο «κυνήγι μαγισσών» ώστε να βρεθούν νέοι «εχθροί» του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας (του), το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τις 7 Αυγούστου εντοπίστηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόπο» και κινήθηκαν οι σχετικές νομικές διαδικασίες.

Ακόμη, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβερνητική (δηλαδή την προεδρική) γραμμή.

Στο κυνήγι των διαδόσεων και των fake news για την οικονομία μπαίνει και η εποπτική Αρχή MASAK. Οπως γράφει η Hurriyet, η Αρχή θα ερευνήσει ποια πρόσωπα και ποιοι θεσμοί διαδίδουν fake news, όπως ότι «το κράτος θα ορίσει σταθερή ισοτιμία ανταλλαγής με το δολάριο» ή ότι «το κράτος θα μετατρέψει (υποχρεωτικά) λογαριασμούς σε συνάλλαγμα σε λίρες».

Οι φήμες, εξηγεί η προεδρία της χώρας, είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των λόγων του Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες Κυριακή είχε πει σε άλλη μία από τις πολλές ομιλίες του: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το να κρατήσουμε αυτό το έθνος όρθιο δεν είναι μόνο δική μας υποχρέωση, αλλά και καθήκον των βιομηχάνων και των εμπόρων. Διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ».

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τι είναι αυτά τα σχέδια, αλλά, όπως ξέρουμε και από την Ελλάδα, σε περιόδους κρίσης, οι αόριστες συζητήσεις για τα εναλλακτικά σχέδια περισσότερη σύγχυση και αγωνία προκαλούν παρά καθησυχάζουν.

Αν μπορεί πάντως να ξεκαθαρίσει λίγο τα πράγματα η τουρκική προεδρία, ο εκπρόσωπός της διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος δεν μιλούσε για κατάσχεση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...