463
Σε καθοδική πορεία η λίρα | REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Εβδομάδα των παθών για την τουρκική λίρα, οι αγορές φοβούνται εξάπλωση

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 08:01
Σε καθοδική πορεία η λίρα
|REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Εβδομάδα των παθών για την τουρκική λίρα, οι αγορές φοβούνται εξάπλωση

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 08:01

Η δύσκολη ημέρα για την τουρκική λίρα – ίσως μάλιστα και η δύσκολη εβδομάδα που έρχεται –  άρχισε από το άνοιγμα κιόλας των αγορών στην ανατολική Ασία το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που στην Αγκυρα ήταν ακόμη μεσάνυχτα.

Με την έναρξη των συναλλαγών το νόμισμα σημείωσε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 7,24 τουρκικές λίρες. Αργότερα ανέκαμψε, αλλά και πάλι κινούνταν πάνω από τις 7 λίρες ανά δολάριο – αυτό σημαίνει ότι η πτώση σε σχέση με την Παρασκευή είναι στα επίπεδα του 9%!

Στις 09:30 (ώρα Ελλάδος) 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Πέρυσι τέτοια εποχή η ισοτιμία ήταν στις τέσσερις λίρες ανά δολάριο και πριν από δέκα χρόνια σχεδόν στο ένα προς ένα!

Τη Δευτέρα, υπό την πίεση των εξελίξεων, η Τουρκία ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την στήριξη της λίρας.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μεταξύ άλλων, αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέτρα, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την κατάσταση της οικονομίας. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για την τύχη του πάστορα Μπράνσον.

Ανησυχούν ακόμη και για την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης και έξω από την Τουρκία. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν εξάλλου τουρκικό χρέος ή συναλλάσσονται με τουρκικές επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε ξένα νομίσματα.

Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη πτώση που έχει βαριές επιπτώσεις στην οικονομία στο σύνολό της αλλά και στο εισόδημα των πολιτών, η Τουρκία απαντά περισσότερο με οργισμένη ρητορική παρά με πράξεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για οικονομικό πόλεμο σε βάρος της χώρας του και κάλεσε τους πολίτες να ανταλλάξουν τις οικονομίες τους σε συνάλλαγμα (δολάρια και ευρώ) με τουρκικές λίρες για να στηρίξουν το νόμισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός τους Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την Παρασκευή κάθιδρος κάποια μέτρα που ελάχιστα έπεισαν.

Χθες, αργά την Κυριακή, όπως αναφέρει ο Guardian, η αρχή τραπεζικής εποπτείας στην Τουρκία ανακοίνωσε περιορισμούς στην δυνατότητα των τραπεζών στην ανταλλαγή της λίρας με συνάλλαγμα.

Από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούν φήμες ότι επίκειται εντός των ημερών η επιβολή capital controls. Ίσως είναι κάτι που θα δούμε εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...