522
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη ρωσική τηλεόραση, την Τετάρτη | Sputnik/Alexey Maishev/Kremlin via REUTERS

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Nord Stream 1

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2022 15:04
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη ρωσική τηλεόραση, την Τετάρτη
|Sputnik/Alexey Maishev/Kremlin via REUTERS

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Nord Stream 1

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2022 15:04

Η Ρωσία αποκατέστησε την Πέμπτη, μέρος της ροής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, με μειωμένη ικανότητα μεταφοράς (40%) μετά από δεκαήμερη διακοπή της λειτουργίας του, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης.

Βέβαια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον αγωγό.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού στο 40% της δυναμικότητάς του τον Ιούνιο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις καθυστερήσεις της επιστροφής μιας τουρμπίνας που η Siemens Energy επισκεύαζε στον Καναδά.

Η τουρμπίνα, η οποία είχε εμπλακεί στις κυρώσεις, ανακοινώθηκε αυτήν τη εβδομάδα ότι βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής για να επανεξοπλισθεί.

«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτή την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν μιλώντας σε εκδήλωση που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», πρόσθεσε.

Κρεμλίνο: Η Δύση φταίει για τη μείωση της ροής

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι όλες οι δυσκολίες με την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης, μετά την επανέναρξη λειτουργίας του Nord Stream 1.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει «πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες αερίου στην ήπειρο, ο Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενα σχόλια του Πούτιν ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της.

Απέρριψε τις κατηγορίες κάποιων πολιτικών της Δύσης, μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας για να «εκβιάσει» την Ευρώπη.

«Ο Πούτιν έχει εξηγήσει με αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο ότι είναι λάθος να μιλά κανείς για πίεση, για εκβιασμό. Είναι μια απολύτως λανθασμένη δήλωση και τη διαψεύδουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Nord Stream 1 αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συντήρηση του εξοπλισμού. «Λόγω αυτών των περιορισμών, τα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν το απαραίτητο σέρβις. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους είναι οι λόγοι για τα προβλήματά τους».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία δεν θα την αναγκάσουν να αλλάξει πορεία. «Ακόμα και οι σκληρότερες κυρώσεις ποτέ δεν έκαναν χώρες αλλάξουν τη θέση τους», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στη Βρετανία, λέγοντας ότι η Μόσχα ελπίζει πως ο επόμενος -ή η επόμενη- πρωθυπουργός θα υιοθετήσει μια συνετή θέση απέναντι στη Ρωσία.

«Ελπίζουμε ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα κλίνει προς μια περισσότερο ισορροπημένη ρητορική απέναντι στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...