376
Η χαρτογράφηση του DNA των πτηνών θα φωτίσει την πορεία της εξέλιξής τους, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση | Shutterstock

Μαζική χαρτογράφηση του DNA των πτηνών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 12:49
Η χαρτογράφηση του DNA των πτηνών θα φωτίσει την πορεία της εξέλιξής τους, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
|Shutterstock

Μαζική χαρτογράφηση του DNA των πτηνών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 12:49

Τα πτηνά, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες κατηγορίες ζώων, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τις οικογένειες και τα διάφορα είδη τους, τόσο ως προς τα μεγέθη, την όψη, τα χρώματα, τις ικανότητες, αλλά και τη συμπεριφορά τους. Μια φιλόδοξη διεθνής ερευνητική προσπάθεια με επίκεντρο το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον θέλει να αποκαλύψει όλα τα μυστικά των πτηνών αποκωδικοποιώντας το DNA τους.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα 363 ειδών πτηνών που ανήκουν σε όλες τις οικογένειες. Στα 96 από αυτά τα είδη είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα κάποιες γονιδιακές μελέτες, αλλά τώρα έγινε πλήρης χαρτογράφηση του DNA τους, ενώ για τα υπόλοιπα, η μελέτη των γονιδίων τους γίνεται για πρώτη φορά. Στόχος των ερευνητών, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Nature», είναι να χαρτογραφήσουν το DNA όλων των ειδών πτηνών που ζουν στον πλανήτη.

«Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος των πτηνών θα φωτίσει την εξέλιξή τους και θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Το είδος αναφοράς για τους ερευνητές που μελετούν την εξέλιξη των πτηνών, και ειδικά εκείνων που δεν έχουν πτητικές ικανότητες, είναι το… ταπεινό κοτόπουλο. «Μελετούμε εντατικά την ανάπτυξη των κάτω άκρων των κοτόπουλων, αφού αποτελούν είδος-μοντέλο για τη μελέτη πιο περίεργων φαινομένων στον κόσμο των πτηνών, όπως, για παράδειγμα, την εμφάνιση και εξέλιξη των πολύ μεγάλων σε μέγεθος και χωρίς ικανότητα να πετούν στρουθοκαμήλων. Τα πτηνά που δεν μπορούσαν να πετάξουν εμφάνισαν μια σειρά από εξελικτικές αλλαγές στην πορεία του χρόνου. Τα φτερά τους κόντυναν, τα πόδια τους μάκρυναν και τα δάχτυλα των ποδιών προοδευτικά εξαφανίστηκαν, αφού αυτά τα πτηνά έπρεπε βασικά να τρέχουν, αντί να στέκονται πάνω σε κλαδιά δέντρων» αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Μπράουν του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν.

«Αυτός ο κατάλογος DNA των πτηνών αποτελεί ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών. Επιτρέπει την καλύτερη μελέτη του δέντρου της ζωής των πτηνών, γυρίζοντας τόσο πίσω στον χρόνο, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα διαχρονικά, όπως το ποιοι είναι οι κοινοί πρόγονοι κάθε είδους. Επίσης, τα δεδομένα για 60 είδη πτηνών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση θα βοηθήσουν τους ειδικούς που προσπαθούν να τα διασώσουν» σημειώνει ο καθηγητής Βιολογίας Αλεξάντερ Λις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...