541
Μπεν Κάρσον (δεξιά) και Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς ικανοποιημένοι σε ένα ακόμη ντιμπέιτ | REUTERS/Rick Wilking

Οι Ρεπουμπλικανοί όμηροι των… δικών τους «αουντσάιντερ»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 15:07
Μπεν Κάρσον (δεξιά) και Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς ικανοποιημένοι σε ένα ακόμη ντιμπέιτ
|REUTERS/Rick Wilking

Οι Ρεπουμπλικανοί όμηροι των… δικών τους «αουντσάιντερ»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 15:07

Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία ή εναλλακτικές. Μετά την ισχυρή άνοδο του Μπεν Κάρσον τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο ένα πολύ μεγάλο στραβοπάτημα θα εκτοπίσει το δίδυμο Ντόναλντ Τραμπ και Κάρσον από τις πρώτες θέσεις στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Μέσα στο κόμμα τα πιο ψύχραιμα στελέχη έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν σχεδόν με πανικό ότι ένας από τους δύο (ο καθένας με τον τρόπο του) ιδιόρρυθμους υποψηφίους θα είναι τελικά υποψήφιος για πρόεδρος.

Τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post, η ανησυχία αρχίζει να γίνεται πανικός. Το ερώτημα «πώς θα μπορούσαμε να τους αντικαταστήσουμε;» δεν έχει απάντηση.

Ο Τραμπ και ο Κάρσον έχουν καταφέρει να μιλήσουν στη βάση του κόμματος. Το ανεπίδεκτο αντιγραφής στιλ του Τραμπ με όλες τις ακρότητες και την στα όρια του χυδαίου ρητορική του εξακολουθεί να έχει απήχηση, όσο μάλιστα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο Μπεν Κάρσον, από την άλλη, έχει απήχηση και στο πολιτικό και σε ένα ψυχολογικό επίπεδο, σημειώνει η Washington Post.

gop-candidates
Με μπλε ο Τραμπ, με κόκκινο ο Κάρσον—και μετά το χάος (Πηγή: realclearpolitics.com)

Με τους δύο πρώτους να είναι στο 25%, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και τον τρίτο, τον Μαρκ Ρούμπιο, να κινείται στο 12%, η εναλλακτική στους Τραμπ και Κάρσον είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Πιθανόν να είναι πλέον πολύ αργά: μέσα στις γιορτές το ενδιαφέρον περιορίζεται και οι δύο πρώτοι απλά κατοχυρώνουν τις θέσεις τους.

Από τα σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δεν λείπουν ούτε οι εξηγήσεις ούτε οι ιδέες για το γιατί τα πράγματα έφτασαν ως εδώ. Οι συζητήσεις να επανέλθει σαν χρυσή εφεδρεία ο υποψήφιος του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ μένουν απλά συζητήσεις όσο ο ίδιος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για μια νέα υποψηφιότητα. Τα στελέχη λένε ακόμη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απογοήτευσαν στο Κογκρέσο γιατί δεν πίεσαν όσο έπρεπε τον Μπαράκ Ομπάμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η βάση θεωρεί ότι οι εκλεγμένοι δεν έκαναν αρκετά και για μια φορά—ίσως για πρώτη—θα δοκιμάσει τους μη εκλεγμένους, δηλαδή τους εκτός κομματικής επετηρίδας.

Μια χαμένη μάχη;

Οι Ρεπουμπλικάνοι από καιρό περίμεναν τις εκλογές του 2016. Ήθελαν να δουν το τέλος της οκταετίας Ομπάμα, επιμέρους πολιτικές της οποίας (όπως το ObamaCare) έγιναν σημείο σφοδρής κριτικής. Σε ένα κόσμο που άλλαξε από το 2008, όταν παρέδωσε ο Τζορτζ Μπους, ήθελαν περισσότερη επιθετικότητα και λιγότερη διπλωματία με εχθρούς (ή «εχθρούς») σαν το Ιράν. Και, στο εσωτερικό, μέρος τους θέλει μια πολύ περισσότερο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό με μαζικές απελάσεις, είναι κατά των γκέι γάμων, είναι σταθερά κατά των αμβλώσεων.

Η μεγάλη επιστροφή, ειδικά αν συνδυαστεί με τον έλεγχο της Bουλής και της Γερουσίας, κινδυνεύει να μείνει απλά στα χαρτιά. Απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, την ως τώρα επικρατούσα υποψήφια των Δημοκρατικών και επίσης κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ δεν έχει εξασφαλισμένη την νίκη, αν και ο Κάρσον έχει καλύτερες επιδόσεις.

Υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τους Ρεπουμπλικάνους μιλώντας ανώνυμα στην Washinton Post βάζει και μιαν άλλη διάσταση. Έστω ότι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι ένας ευερέθιστος τύπος που δεν κάνει για πρόεδρος (υπονοώντας τον Τραμπ)· το θέμα δεν είναι αν θα τον διαλύσει εκλογικά η Χίλαρι, αλλά τι θα γίνει αν πατήσει αυτή τη μπανανόφλουδα και αυτός εκλεγεί κατά λάθος πρόεδρος;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...