256
Συγγενείς των θυμάτων κρατούν τις φωτογραφίες τους μπροστά στο δικαστήριο | REUTERS

«Ματωμένη Κυριακή»: Μόνο ένας βρετανός στρατιώτης στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 13:43
Συγγενείς των θυμάτων κρατούν τις φωτογραφίες τους μπροστά στο δικαστήριο
|REUTERS

«Ματωμένη Κυριακή»: Μόνο ένας βρετανός στρατιώτης στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 13:43

Ενας βετεράνος βρετανός στρατιώτης διώκεται για τη δολοφονία δύο ανθρώπων στο Λοντοντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1972, για τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία ως η «Ματωμένη Κυριακή».

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε, την Πέμπτη, ότι μόνο ένας από τους 17 στρατιώτες μπορεί να καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, επειδή άνοιξε πυρ και σκότωσε άοπλους πολίτες.

Συγγενείς των θυμάτων ετοιμάζονται να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου

Συνολικά, 14 ήταν οι νεκροί -οι 13 στο σημείο και ένας που υπέκυψε μετά από μήνες στα τραύματά του- οι οποίοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της φυλάκισης, χωρίς δίκη, στελεχών του IRA, στις 30 Ιανουαρίου του 1972.

Ενα τμήμα αλεξιπτωτιστών του βρετανικού στρατού έπληξε με πραγματικά πυρά μάχης τους 28 άοπλους διαδηλωτές και σκότωσε 14 από αυτούς, ενώ τραυμάτισε άλλους τόσους. Τα νεαρής ηλικίας θύματα ήταν άνθρωποι που είχαν χτυπηθεί ακόμη και πισώπλατα από τους Αγγλους, ενώ βρίσκονταν τραυματισμένοι και ακινητοποιημένοι στη μέση του δρόμου, κι  ενώ κάποιος κουνούσε το λευκό μαντήλι του σε ένδειξη παράδοσης.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αρκετά για να απαγγείλουν κατηγορίες κατά του στρατιώτη «F» για τους φόνους των Τζέιμς Ρέι και Γουίλιαμ Μακίνεϊ, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας τεσσάρων ακόμα διαδηλωτών.

Τα δύο θύματα του στρατιώτη «F»: Αριστερά, ο Τζέιμς Ρέι και δεξιά, ο Γουίλιαμ Μακίνεϊ – BBC

Εκτός από τους 16 βετεράνους στρατιώτες, απαλλάχθηκαν και δύο στελέχη, τότε, του IRA, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...