333
Το μέταλ συγκρότημα των Chronosphere επί σκηνής στη Σμύρνη της Τουρκίας | shutterstock

Και όμως, η ακρόαση death metal δεν προκαλεί βία αλλά ευχαρίστηση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 22:33
Το μέταλ συγκρότημα των Chronosphere επί σκηνής στη Σμύρνη της Τουρκίας
|shutterstock

Και όμως, η ακρόαση death metal δεν προκαλεί βία αλλά ευχαρίστηση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 22:33

«Από τότε που γεννήθηκα / είχα μια και μόνο επιθυμία / να δω το κορμί μου να κομματιάζεται και να διαλύεται».

Αυτοί οι, όχι και τόσο ευχάριστοι στίχοι των τραγουδιού «Eaten» του death metal συγκροτήματος των Bloodbath μπορεί να πιστεύετε πως προκαλούν βία, επιθετικότητα και οργή, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει αυτή τη θεώρηση.

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακουάρι της Αυστραλίας, η μουσική με βίαια θεματολογία και εικόνα, όπως το death metal, δεν ξυπνά αντίστοιχα βίαια ένστικτα στους ακροατές, αλλά αντίθετα… ευχαρίστηση!

«Οι οπαδοί του death metal είναι καλοί άνθρωποι γενικά. Δεν θα βγουν έξω και θα αρχίσουν να κάνουν κακό στους άλλους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν θλιμμένη μουσική και αυτό είναι ένα παράδοξο: γιατί να θέλουμε να στεναχωρούμε τους εαυτούς μας ακούγοντας αυτή τη μουσική; Είναι και αυτό ένα συναισθηματικό παράδοξο, έτσι σαν επιστήμονες είμαστε περίεργοι» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας Μπιλ Τόμσον, καθηγητής του πανεπιστημίου.

Πώς λοιπόν μετρήθηκε η ευαισθησία των ανθρώπων στη βία και στην επιθετικότητα;

Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι «Eaten» των Bloodbath μαζί με το «Happy» του Pharrell και συμμετείχαν τόσο οπαδοί της death metal μουσικής όσο και ακροατές άλλων μουσικών ειδών.

Ενας από τους τρόπους που ελέγχθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν η αντίδρασή τους την ώρα που έπαιζαν τα τραγούδια και μπροστά από τα μάτια τους περνούσαν διαφορετικές εικόνες.

Η μία έδειχνε ένα βίαιο περιστατικό στον δρόμο και η άλλη απλά κάποιους ανθρώπους να περπατάνε.

Οι ερευνητές, κάνοντας χρήση του φαινομένου που αποκαλείται διοφθαλμικός ανταγωνισμός (binocular rivalry), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που ακούνε death metal δεν ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην εικόνα της βίας.

Το κυρίαρχο συναίσθημα που έβγαζαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ευχαρίστηση αλλά και ανέβασμα του ηθικού.

Ο καθηγητής Τόμσον κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να να καθησυχάσει γονείς και θρησκευτικές οργανώσεις που μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η μουσική μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στη χρήση βίας».

Μπορεί να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...