415
| INTIMEnews

Από την αρχή η δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 12:35
|INTIMEnews

Από την αρχή η δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 12:35

Εφεση για όλους τους κατηγορούμενους στη δίκη για το Μάτι (αθωωθέντες και καταδικασθέντες, πλην του υπαιτίου πρόκλησης της φονικής πυρκαγιάς, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, διότι δεν προβλέπεται νομικά) ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Η έφεση κατά της απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς τελικά καταδικάστηκαν μόλις έξι εκ των κατηγορούμενων χωρίς να μπει κανείς ούτε μία ημέρα φυλακή, αφορά τόσο τις ποινές και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες, όσο και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά, με αποτέλεσμα –όπως προαναφέρθηκε– η υπόθεση να βαίνει πλέον προς επανεξέταση στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, ο χρόνος «τρέχει» για την καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, προκειμένου η δίκη στο Εφετείο να αρχίσει εντός του τρέχοντος έτους, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών (αν μέχρι το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Αρειο Πάγο).

Σημειώνεται ότι ήδη η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα έχει δώσει εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης και στο ίδιο πλαίσιο απηλλάγη λοιπών καθηκόντων η πρόεδρος του δικαστηρίου προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση ώστε να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι ένοχοι κρίθηκαν και καταδικάστηκαν οι:

1. Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).

2. Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός του ΠΣ (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα).

3. Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32).

4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).

5. Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

6. Ο κάτοικος Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Ο τελευταίος εξαιρείται της έφεσης καθώς δεν μπορούσε νομικά να παρέμβει στο σκέλος αυτό της απόφασης η Εισαγγελία.

Η έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά αφορά συγκεκριμένα:

– Το σκέλος που έκρινε αθώους 16 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων αιρετοί της Αυτοδιοίκησης όπως η τότε περιφερειάρχης και δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής.

– Το σκέλος που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου σε τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες.

– Το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν, δηλαδή τις επιμέρους και την συνολική των εκτιτέων που έφθασαν ως 5 ετών φυλάκιση.

– Το σκέλος της μετατροπής σε χρηματική ποινή που ορίστηκε σε περίπου 10 ευρώ ημερησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...