791
| CreativeProtagon

Η ρωσική ελίτ δεν τολμά να κινηθεί κατά του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 15:01
|CreativeProtagon

Η ρωσική ελίτ δεν τολμά να κινηθεί κατά του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 15:01

Κορυφαίοι ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά τις 24 Φεβρουαρίου και εγκαταστάθηκαν στο Ντουμπάι, στην Κωνσταντινούπολη και στο Βερολίνο. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που παρέμειναν στη Ρωσία αν και είχαν στενές σχέσεις με τη Δύση, άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται τώρα να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους στο νέο πλαίσιο που δημιούργησαν ο πόλεμος και οι κυρώσεις της Δύσης.

Απ’ όσους έμειναν πίσω, μόνο «μια χούφτα άνθρωποι» καταφέρονται εναντίον «του Πούτιν και του πολέμου του». Οχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο για τον ρώσο πρόεδρο και το καθεστώς του, αλλά κινδυνεύουν οι ίδιοι. Κάποιοι από τους πολύ πλουσίους μίλησαν «με σκυμμένο κεφάλι» στον ανταποκριτή των New York Times Αντον Τροϊανόφκι, λόγου χάρη ο Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, ο διατελέσας και πράκτορας της Κα Γκε Μπε. Ο ανταποκριτής έγραψε ότι έχει καλές διασυνδέσεις στη ρωσική ελίτ αλλά και στη Δύση και ότι ο γιος του είναι ιδιοκτήτης βρετανικών εφημερίδων (της Evening Standard, της The Independent, του τηλεδικτύου London Live), ενώ τυγχάνει και μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Ο Λεμπέντεφ πατήρ, με τον οποίο συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης οι ΝΥΤ, απογοήτευσε τον Τροϊανόφκι – και αυτό φάνηκε στο κείμενό του. Διότι του είπε απερίφραστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει αυτήν τη στιγμή το οποιοδήποτε σχέδιο ανατροπής του Πούτιν. Προς επίρρωσιν ήρθε η διαφοροποιημένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στάση του Ντμίτρι Τρένιν, «ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο διηύθυνε το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ think tank Carnegie Moscow Center». Ο Τροϊανόφκι έγραψε ότι «η Δύση βασιζόταν στο Carnegie για εκτιμήσεις της ρωσικής πολιτικής, όμως οι όροι έχουν αντιστραφεί». Δηλαδή τώρα ο Τρένιν διατυμπανίζει ότι «η Δύση είναι ο εχθρός, ενώ η ‘‘επιτυχία στην Ουκρανία’’ κατέστη το ‘‘σημαντικότερο καθήκον της Ρωσίας’’».

Αγία Πετρούπολη: ρομαντισμός και σέλφι μπροστά σε ένα τρίχρωμο καλλιτέχνημα που πάλλεται από εθνική υπερηφάνεια (REUTERS/Anton Vaganov)

Η στάση της ρωσικής ελίτ, δηλαδή των στελεχών του κράτους, των μπίζνεσμεν, των δημοσιογράφων, των διανοουμένων, παρακολουθείται στενά από τις ρωσικές αρχές, σημείωσε ο Τροϊανόφκι. Και ολοκλήρωσε τη φράση του προσθέτοντας ότι «ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι» πιστεύουν πως μπορεί να συμβεί το εξής: αν η απογοήτευση όλων των προαναφερθέντων για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, για την οικονομική και την πολιτιστική απομόνωσή της, υπερβεί τα όρια, τότε ο Πούτιν ίσως αναγκαστεί να αλλάξει πορεία.

Ο συντάκτης των ΝΥΤ εκτιμώντας τις συνεντεύξεις που πήρε από τους πλούσιους Ρώσους παρατήρησε ότι τη ρωσική πραγματικότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία συνθέτουν αντιθέσεις μεν, οι οποίες όμως «έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ότι το μέλλον της Ρωσίας δεν είναι στα χέρια των Ρώσων». Σχεδόν κανένας  από τους Κροίσους δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα και με τόλμη κατά του πολέμου, παρ’ όλο που οι κυρώσεις έχουν παγώσει δισεκατομμύρια δολάρια επενδυμένα σε περιουσιακά στοιχεία στη Δύση. «Το αντίθετο κιόλας: πολλοί επιλέγουν να κόψουν τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αποφεύγουν να ασκήσουν  κριτική στο Κρεμλίνο».

Μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν, μιλώντας στο εφετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που εδώ και χρόνια διοργανώνει η Ρωσία, προέτρεψε τους πλουσίους Ρώσους να επενδύουν στο εξής τα κεφάλαιά τους στην πατρίδα τους: «Είναι ασφαλέστερα τα πράγματα εδώ», τους διαβεβαίωσε, «αφού η πραγματική και σταθερή επιτυχία, όπως και το αίσθημα αξιοπρεπείας και αυτοσεβασμού, υπάρχουν μόνο όταν συνδέετε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας με την πατρίδα σας».

Στο εφετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης οι συμμετοχές ήταν αφρικανικές και ασιατικές κυρίως, όμως ο Πούτιν απηύθυνε… συμβουλές στους Κροίσους του: «Πλέον οφείλετε να επενδύετε στην πατρίδα» τους είπε (REUTERS/Anton Vaganov)

Η ζωή για τους Κροίσους που έμειναν στη Ρωσία απλώς συνεχίζεται. Ο 62χρονος Λεμπέντεφ, που κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στη Novaya Gazeta, την ανεξάρτητη εφημερίδα της οποίας ο εκδότης Ντμίτρι Α. Μουράτοφ δημοπράτησε το μετάλλιο του Νομπέλ Ειρήνης 2021 για 103,5 εκατ. δολάρια με σκοπό να βοηθήσει τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία «τείνει στο μοντέλο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας και ότι είναι σε θέση να το διατηρήσει για χρόνια». Κατ’ αυτόν, ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία όσο το επιτρέπει η υγεία του. Φρόντισε να απορρίψει σαν αναληθή και όσα ακούγονται ή γράφονται στη Δύση περί σοβαρών προβλημάτων υγείας του Πούτιν: «Αυτά είναι ανοησίες».

Επίσης, διαφώνησε με τις κυρώσεις των Δυτικών. Είπε ότι ώθησαν τους Κροίσους να στοιχηθούν με τον Πούτιν, όπως έκανε ο Καναδάς με τον ίδιο καθώς τον κατέταξε στη λίστα όχι μόνο των υποστηρικτών του Πούτιν, αλλά και «των ολιγαρχών που ενίσχυσαν άμεσα τον πόλεμο του στην Ουκρανία». Καθώς η Novaya ανέστειλε την έκδοσή της τον περασμένο Μάρτιο, ο Λεμπέντεφ προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά αν ο πόλεμος δεν τελειώσει. Δήλωσε ακόμη ότι μέχρι στιγμής η καθημερινή ζωή στη Μόσχα έχει αλλάξει ελάχιστα – και ο Τροϊανόφκι σχολίασε ότι «του είναι πάντως δύσκολο να εισαγάγει από την Ιταλία τα αγαπημένα του εκλεκτά κρασιά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...