372
Ρώσοι στρατιώτες περιπολούν στις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου Azovstal | REUTERS/Alexander Ermochenko

Κίεβο: Οι Ρώσοι κλέβουν τώρα και το ατσάλι του Azovstal

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 07:07
Ρώσοι στρατιώτες περιπολούν στις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου Azovstal
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Κίεβο: Οι Ρώσοι κλέβουν τώρα και το ατσάλι του Azovstal

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 07:07

Η μεγάλη κλοπή του θησαυρού της Μαριούπολης, πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, ξεκίνησε και προκαλεί θύελλα επιπλοκών, αφού οι τρίτες χώρες καλούνται να αποφασίσουν τι θα πράξουν: θα συμπαραταχθούν με τη χώρα που δέχθηκε επίθεση και βλέπει να κλέβουν τα αγαθά της ή θα σταθούν στο πλευρό της χώρας που επετέθη και τώρα ετοιμάζεται να εμπορευτεί τα κλοπιμαία; Τα παραπάνω έγραψε στην Corriere della Sera ο Φεντερίκο Φουμπίνι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες μίας επιχείρησης λεηλασίας που αφορά τα μεταλλεύματα του Azovstal έγραψε ο Ιταλός. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι ένα «μινεραλάδικο» (μεταλλευματοφόρο πλοίο) έχει ελλιμενιστεί στη Μαριούπολη με σκοπό να φορτώσει 2.700 τόνους ατσάλι και να το μεταφέρει στο ρωσικό λιμάνι Ροστόφ, 160 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS επιβεβαίωσε την άφιξη του φορτηγού πλοίου, παρατήρησε ο Φουμπίνι, ενώ ένας «εκπρόσωπος του λιμανιού», ανώνυμος προφανώς,  είπε στο Reuters ότι το φορτίο προορίζεται για το ρωσικό λιμάνι της Αζοφικής. «Η αντίδραση του Κιέβου δεν άργησε να έρθει: ‘‘Η λεηλασία των κατεχόμενων εδαφών συνεχίζεται’’, κατήγγειλε μέσω Telegram ένα στέλεχος του Ζελένσκι, η Λιουντμίλα Ντενίσοβα. ‘‘Μετά το σιτάρι, οι κατακτητές αρχίζουν να εξάγουν και μεταλλευτικά προϊόντα’’». Συγχρόνως η ουκρανική μεταλλευτική εταιρεία Metinvest, του Κροίσου Ρινάτ Αχμέτοφ, ιδιοκτήτρια των εργοστασίων Azovstal και Ilych, προειδοποίησε ότι η επιχείρηση της κλοπής μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, στο λιμάνι της Μαριούπολης είχαν δέσει έξι εμπορικά πλοία και φόρτωσαν φορτίο χάλυβα βάρους 28.000 τόνων και αξίας 20 εκατ. δολαρίων. Οι εξαγωγές αυτές προορίζονταν για διάφορα μέρη, αφού τα έξι πλοία θα έπιαναν λιμάνια στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο. Ετσι η Metinvest ανακοίνωσε ότι «υπάρχει υψηλός κίνδυνος πειρατείας και λαθρεμπορίας» από πλευράς Ρώσων μέσω δικών τους λιμένων.

Ο Φουμπίνι έβγαλε το συμπέρασμα ότι «από το Ροστόφ και από οπουδήποτε αλλού, τα ουκρανικά μέταλλα μπορούν να εξαχθούν σαν ρωσικά προϊόντα σε αφρικανικές ή σε ασιατικές χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως επιβάλλει η Δύση». Μάλιστα ο CEO της Metinvest, κάποιος Γιούρι Ρίζενκοφ, «προειδοποίησε ήδη τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ότι δεν πρέπει να αγοράζουν μέταλλα αμφιβόλου προελεύσεως από τη Ρωσία», ούτε όμως και από τα εργοστάσια της Μαριούπολης «έως ότου η εταιρεία ανακτήσει και πάλι τον πλήρη έλεγχο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...