757
Η Μαριόν Κοτιγιάρ ενσαρκώνει τη γαλλική ομορφιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οίκου Chanel | Paramount Pictures

Μαριόν Κοτιγιάρ, το νέο πρόσωπο του μυθικού Chanel No 5

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:01
Η Μαριόν Κοτιγιάρ ενσαρκώνει τη γαλλική ομορφιά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οίκου Chanel
|Paramount Pictures

Μαριόν Κοτιγιάρ, το νέο πρόσωπο του μυθικού Chanel No 5

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:01

Μια σειρά από σταρ έχουν διαφημίσει το θρυλικό άρωμα που δημιούργησε πριν από ακριβώς 100 χρόνια η Γκαμπριέλ Κοκό Σανέλ, θέλοντας με αυτό να τιμήσει την απελευθέρωση της θηλυκότητας τη δεκαετία του 1920. Σπουδαίες ηθοποιοί, από την Κατρίν Ντενέβ και την Καρόλ Μπουκέ μέχρι τη Νικόλ Κίντμαν και την Οντρέι Τοτού, έχουν δανείσει το πρόσωπό τους κατά καιρούς στις καμπάνιες του οίκου Chanel, ενώ ο Μπραντ Πιτ ήταν ο πρώτος άνδρας που επελέγη το 2012 για να διαφημίσει το Chanel No 5.

Και τώρα, η Μαριόν Κοτιγιάρ, με την απαράμιλλη γαλλική φινέτσα της, θα γίνει η νέα εκπρόσωπος του αρώματος για το 2020, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της μάρκας.

Η ηθοποιός επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιες για να υποδυθεί τη μοναδική Εντίθ Πιάφ στη βιογραφική ταινία του Ολιβιέ Νταάν «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» (La Môme / La Vie En Rose), κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές και υποψηφιότητες σε μερικές από τις επιφανέστερες εκδηλώσεις κινηματογραφικών βραβείων παγκοσμίως.

Πρόσωπα και οι δύο του Chanel No 5, η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Μπραντ Πιτ σε σκηνή της ταινίας «Σύμμαχοι» (Paramount Pictures)

Η ερμηνεία της εκείνη χάρισε στην Κοτιγιάρ μεταξύ άλλων τα βραβεία Σεζάρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, με αποκορύφωμα το Βραβείο Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου στην 80ή απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το 2008. Να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική βραβευμένη της Ακαδημίας για ερμηνεία στη γαλλική γλώσσα και η δεύτερη γαλλίδα ηθοποιός που βραβεύεται με το σημαντικότερο κινηματογραφικό βραβείο, με πρώτη τη Σιμόν Σινιορέ, που τιμήθηκε με το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1960 για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο ανεμοστρόβιλος του πάθους».

Μέλος καλλιτεχνικής οικογένειας –η μητέρα της είναι κωμική ηθοποιός, ο πατέρας της σκηνοθέτης, ενώ ο ένας από τους δύο μικρότερους δίδυμους αδελφούς της είναι γλύπτης και ζωγράφος και ο άλλος συγγραφέας-, η 45χρονη Μαριόν Κοτιγιάρ γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στην Ορλεάνη και ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο θέατρο. Σήμερα θεωρείται η πιο σημαντική γαλλίδα ηθοποιός, έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες σε ταινίες όπως το «Ταξί» του Λυκ Μπεσόν, το «Big Fish: Αληθινές ιστορίες» του Τιμ Μπάρτον, «Σύμμαχοι» του Ρόμπερτ Ζεμέκις, «Contagion» του Στίβεν Σοντερμπεργκ και «Μια καλή χρονιά» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

H Μαριόν Κοτιγιάρ, δόκτωρ Λεονόρα Οράντες στο «Contagion» του Στίβεν Σοντερμπεργκ (Warner bros)

Η Κοτιγιάρ διακρίνεται, εξάλλου, για την αναπτυγμένη οικολογική της συνείδηση, υπηρέτησε μάλιστα ως εκπρόσωπος της Greenpeace.

«Μαριόν Κοτιγιάρ ενσαρκώνει τη φυσική γαλλική ομορφιά με αυτό το ακαταμάχητο “je ne sais quoi” που ανήκει μόνο σε εκείνη», αναφέρει το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος Chanel τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας τη συμφωνία τους. «Φέρνει την κομψότητά της στην εικόνα του εμβληματικού αρώματος No 5», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του οίκου.

Το Chanel No 5 είναι το πρώτο άρωμα στην ιστορία της αρωματοποιίας που βγήκε στην αγορά από designers της μόδας. Mάλιστα, το λιτό μπουκάλι του, και αυτό επιλογή της Κοκό, το έκανε ευθύς εξαρχής να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κρυστάλλινα μπουκάλια με τις επιδεικτικά πολύπλοκες φόρμες της εποχής του.

Η Κοκό Σανέλ το 1920, τη χρονιά που δημιούργησε το θρυλικό άρωμά της (Wikipedia)

Η ιστορία λέει ότι το καλοκαίρι του 1920 η «Μαντεμουαζέλ» γνώρισε στο Μπιαρίτς έναν Ρώσο εμιγκρέ, τον μέγα δούκα Ντμίτρι Πάβλοβιτς. Ο έρωτάς τους δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ήταν όμως καρποφόρος, αφού εκείνος της γνώρισε στο Γκρας, την πόλη των αρωμάτων, τον εξαιρετικό αρωματοποιό Ερνέστ Μπο, που είχε δουλέψει για ένα διάστημα στην αυλή του τσάρου της Ρωσίας. Μαζί δημιούργησαν τότε το μυθικό άρωμα, που πήρε το όνομά του από τον αριθμό του δείγματος που της πρότεινε. Το πέντε, εξάλλου, ήταν ο αριθμός που αγαπούσε η Σανέλ από τα παιδικά της χρόνια στο ορφανοτροφείο.

Aπό το 1922 που η Κοκό Σανέλ το εισήγαγε στην αγορά, το No 5 έφθασε να πουλάει ένα μπουκάλι κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, πράγμα που αποδίδεται όχι μόνο στις αιθέριες ουσίες του, αλλά και στη διαχρονικά πολύ επιτυχημένη διαφήμισή του. Η δημιουργός του συνήθιζε να αναφέρει τη φράση του ποιητή Πολ Βαλερί που είχε πει ότι «μια άσχημα αρωματισμένη γυναίκα δεν έχει κανένα μέλλον», ενώ η πιο δυνατή, διαφημιστικά, σύμμαχός της ήταν και εξακολουθεί να είναι η ακαταμάχητη Μέριλιν Μονρόε, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ρωτήθηκε τι φορούσε στο κρεβάτι, απάντησε «δύο σταγόνες του Chanel Νο 5».

Εναν αιώνα μετά τη δημιουργία του, το No 5 εξακολουθεί να είναι υπό την προστασία σπουδαίων γυναικών όπως η Κοκό και η Μέριλιν, ενώ στην αλυσίδα προστίθενται συνεχώς νέες θεότητες της ομορφιάς και της τέχνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...