296
Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στη Μαλαισία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Φεβρουαρίου | REUTERS/Athit Perawongmetha

Η Μαλαισία απέλασε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 17:37
Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στη Μαλαισία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Η Μαλαισία απέλασε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 17:37

Κλιμακώνονται σε ανησυχητικό βαθμό οι εντάσεις ανάμεσα στη Μαλαισία και τη Βόρεια Κορέα, σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδελφού του βορειοκορεάτη δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οπως ανακοίνωσε το Σάββατο, η κυβέρνηση της Μαλαισίας απέλασε τον βορειοκορεάτη πρεσβευτή, Κανγκ Κολ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο» και δίνοντάς του 48 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα!

Ο λόγος για τον οποίο κηρύχθηκε ανεπιθύμητος ο διπλωμάτης της Πιονγιάνγκ είναι επειδή ο ίδιος έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις αρχές της Μαλαισίας ότι κατά τις έρευνές τους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ουν «συνωμοτούν με ξένες δυνάμεις» και ότι η χώρα του «δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη διαχείριση των ερευνών στις μαλαισιανές αρχές».

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο Κουάλα Λουμπούρ από δύο γυναίκες –με καταγωγή από το Βιετνάμ και την Ινδονησία- οι οποίες του επιτέθηκαν με σπρέι. Οι μαλαισιανές αρχές δεν κατηγόρησαν ποτέ το βορειοκορεατικό καθεστώς ότι εμπλέκεται στην υπόθεση δολοφονίας –κάτι που έκανε από την πρώτη ημέρα η Σεούλ. Ωστόσο, κατά τις έρευνες που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία της Μαλαισίας έχει προσαγάγει σημαντικό αριθμό βορειοκορεατών υπόπτων που πιθανότατα εμπλέκονται στην επίθεση.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στο στόχαστρο των ερευνών έχει βρεθεί και η Glocom, μία εταιρεία εξοπλισμού στρατιωτικών διαβιβάσεων που διευθύνεται από την τοπ υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας –παραβιάζοντας κυρώσεις που της έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

Και ο κ. Κανγκ είναι ένας από αυτούς που έχουν επιτεθεί εμφατικά κατά της μαλαισιανής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα έχει «πολιτικοποιηθεί». Συνεπώς, ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας, Ανιφάχ Χάτζι Αμάν, τον κήρυξε ανεπιθύμητο («persona non grata») καθώς, όπως είπε, ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης αρνήθηκε να απολογηθεί για τα σχόλια που έκανε. «Η Μαλαισία θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε προσβολή δεχθεί ή σε οποιαδήποτε απόπειρα σπιλώσει την εικόνα της», είπε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...