324
Μία ταμπέλα κοντά στο σημείο του μαζικού τάφου, όπου αναγράφεται η φράση «Μνημείο για τους χιλιάδες άγνωστους πεσόντες πολωνούς μάρτυρες που έπεσαν τα χρόνια1939-1944» | EPA/TOMASZ WASZCZUK

Μακάβριο εύρημα στην Πολωνία: Μαζικός τάφος με την τέφρα 8.000 θυμάτων των Ναζί

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 12:43
Μία ταμπέλα κοντά στο σημείο του μαζικού τάφου, όπου αναγράφεται η φράση «Μνημείο για τους χιλιάδες άγνωστους πεσόντες πολωνούς μάρτυρες που έπεσαν τα χρόνια1939-1944»
|EPA/TOMASZ WASZCZUK

Μακάβριο εύρημα στην Πολωνία: Μαζικός τάφος με την τέφρα 8.000 θυμάτων των Ναζί

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 12:43

Μια φρικιαστική ανακάλυψη έκαναν οι Πολωνοί σε δάσος κοντά στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ντζιαουντόβο (Σόλνταου στα γερμανικά, σε απόσταση 150 χλμ. βόρεια της Βαρσοβίας), το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας.

Ανακάλυψαν σχεδόν 17,5 τόνους ανθρώπινης τέφρας, όπως ανακοίνωσε το πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN), που ερευνά τα ναζιστικά και κομμουνιστικά εγκλήματα.

Τα ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν στο Ιλοβο Οσάντα, στο δάσος Μπιαλούσκι, κοντά στο παλιό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μετά την εισβολή στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939, το στρατόπεδο του Σόλνταου χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και ως χώρος ταφής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, μελών της πολωνικής ελίτ και Εβραίων.

Το σημείο του μαζικού τάφου στο δάσος κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης – EPA/TOMASZ WASZCZUK

Υπολογίζεται ότι έως και 30.000 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στο Σόλνταου, όμως μέχρι σήμερα δεν επαρκούσαν οι ιστορικές πηγές ώστε να επιβεβαιωθεί αυτός ο αριθμός.

Η ανακάλυψη της τέφρας σε αυτόν τον χώρο, «μας επιτρέπει να δηλώνουμε ότι τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι πέθαναν εδώ», ανέφερε ο Τόμας Γιανκόφσκι, εισαγγελέας στο IPN. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το βάρος της τέφρας: δύο κιλά αντιστοιχούν σε ένα σώμα.

Ο Τόμας Γιανκόφσκι παρουσιάζει τον μαζικό τάφο στους δημοσιογράφους – EPA/TOMASZ WASZCZUK

«Τα θύματα που θάφτηκαν εδώ πιθανότατα δολοφονήθηκαν γύρω στα 1939 και ανήκαν, στην πλειονότητά τους, στην πολωνική ελίτ», σύμφωνα με τον Γιανκόφσκι.

Το 1944 οι Εβραίοι κρατούμενοι διατάχθηκαν να ξεθάψουν τα πτώματα και να τα κάψουν, ώστε να σβηστούν τα ίχνη των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου.

«Πήραμε κάποια δείγματα, που θα μελετηθούν στο εργαστήριο», είπε ο Αντρέι Οσόφσκι, γενετιστής στην Ιατρική Σχολή της Πομερανίας. «Μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις DNA, που θα μας επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για την ταυτότητα των θυμάτων», όπως έχει ήδη γίνει στο πρόσφατο παρελθόν στα ναζιστικά στρατόπεδα του Σόμπιμπορ και της Τρεμπλίνκα.

Η ανακάλυψη είναι μία ακόμα απόδειξη της προσπάθειας των Ναζί να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους στην Πολωνία, όπου δολοφόνησαν τρία εκατομμύρια Εβραίους στο Ολοκαύτωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...