229
Ουρές έξω από το Πράντο από κόσμο που περιμένει να μπει στο μουσείο | EPA

Μαδρίτη: SOS εκπέμπει το Μουσείο Πράντο από τον πολύ κόσμο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 15:44
Ουρές έξω από το Πράντο από κόσμο που περιμένει να μπει στο μουσείο
|EPA

Μαδρίτη: SOS εκπέμπει το Μουσείο Πράντο από τον πολύ κόσμο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 15:44

Τα 200 χρόνια λειτουργίας γιόρτασε την Τρίτη το μουσείο Πράντο στη Μαδρίτη με μία καινούργια έκθεση με έργα του Γκόγια.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου αλλά και του ισπανικού κράτους ανησυχούν όμως, καθώς το μουσείο, με δύο εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τον όγκο τους.

Ετσι, σπουδαία έργα τέχνης και μερικά από τα πιο ιστορικά της Ισπανίας κινδυνεύουν να χάσουν την αίγλη τους μέσα στο πλήθος.

Στο Πράντο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σπουδαία και διάσημα έργα των Βελάσκεθ, Ελ Γκρέκο, Τιτσιάνο, Ρούμπενς και Γκόγια. Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το 1819 με 311 έργα. Σήμερα, έχει 7.988 πίνακες, από τους οποίους οι 6.698 δεν εκτίθενται!

Το μουσείο αρχικά είχε σκοπό «την ευχαρίστηση των λίγων», όμως είναι πλέον η κληρονομιά όλων των Ισπανών, είπε ο Μιγκέλ Φαλομίρ, ο διευθυντής του.

Μία από τις αίθουσες του Πράντο

Λόγω της μεγάλης του επισκεψιμότητας, κάποια έργα δεν φαίνονται πια μέσα στον κόσμο. «Βέβαια, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στο Λούβρο. Σε εμάς συμβαίνει μόνο σε κάποιες αίθουσες και κάποια έργα», τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του μουσείου εξήγησε ότι ο πιο δημοφιλής πίνακας που προσελκύει τα περισσότερα ζευγάρια μάτια είναι «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» του ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος.

«Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» του Ιερώνυμου Μπος – Wikipedia

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...