332
Ενα από τα μπουκάλια με το αιωνόβιο κονιάκ που ανασύρθηκε από το σουηδικό ατμόπλοιο SS Kyros | Ocean X Team

Ο βυθός της Βαλτικής έκρυβε κονιάκ και λικέρ εκατό ετών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 07:30
Ενα από τα μπουκάλια με το αιωνόβιο κονιάκ που ανασύρθηκε από το σουηδικό ατμόπλοιο SS Kyros
|Ocean X Team

Ο βυθός της Βαλτικής έκρυβε κονιάκ και λικέρ εκατό ετών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 07:30

«H Διάσωση του Υπεραιωνόβιου Κονιάκ».

Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποκαλείται η επιχείρηση που στήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη Βαλτική Θάλασσα, όταν σουηδοί δύτες κατάφεραν να ανασύρουν από τον βυθό της σχεδόν 900 μπουκάλια με κονιάκ και λικέρ ηλικίας άνω των εκατό ετών!

Όπως σημειώνουν οι New York Times, τα μπουκάλια βρέθηκαν άθικτα μέσα στο σουηδικό ατμόπλοιο S/S Kyros, το οποίο βυθίστηκε το 1917, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από ένα γερμανικό υποβρύχιο γιατί το φορτίο του θεωρήθηκε λαθραίο.

Το πλήρωμα σώθηκε, ωστόσο όλο το φορτίο βυθίστηκε μαζί με το πλοίο, απογοητεύοντας τον Τσάρο Νικόλαο Β’, στα χέρια (και το λαρύγγι) του οποίου θα κατέληγαν τα μπουκάλια.

Το ατμόπλοιο που μετέφερε 50 κιβώτια κονιάκ και άλλα 15 με λικέρ στη Ρωσία, βρέθηκε το 1999 σε βάθος 80 μέτρων κοντά στις νήσους Άλαντ στη Βαλτική αλλά τότε θεωρήθηκε ότι η άμεση απόσυρση του φορτίου ίσως να ήταν πολύ επικίνδυνη.

Μετά από ακριβώς 20 χρόνια λοιπόν και χρησιμοποιώντας ρομποτική τεχνολογία, η σουηδική ομάδα αυτοδυτών-κυνηγών διασωθέντων αντικειμένων Οcean X κατάφερε να περισυλλέξει 600 φιάλες κονιάκ De Haartman & Co και άλλες 300 φιάλες με λικέρ Benedictine.

 

Το συγκεκριμένο κονιάκ δεν παράγεται πλέον ενώ το Benedictine (βενεδικτίνη), το ποτό που δημιουργήθηκε 500 χρόνια πριν από μοναχούς, έχει περάσει πλέον στα χέρια του ομίλου Bacardi-Martini.

Όπως λένε οι δύτες, τα μπουκάλια αυτά θα μπορούσαν να πουληθούν σε δημοπρασία έναντι υψηλού χρηματικού αντιτίμου.

Δεν είναι ακόμα γνωστό το αν τα προϊόντα είναι πόσιμα αλλά έχουν σταλεί δείγματα για ανάλυση σε εργαστήρια στη Σουηδία και τη Μόσχα.

Ένα μπουκάλι με σπάνιο λικέρ Benedictine

«Μιλάμε για ένα εύρημα εξαιρετικής σπουδαιότητας. Γιατί το αλκοόλ που βρέθηκε αποτελεί και ένα μέρος της ιστορίας της πρώην αυτοκρατορικής Ρωσίας», δήλωσε η Ocean X Team σε ένα δελτίο τύπου της.

Ένα κάλυμμα κάσας De Haartman & Co που περιείχε 12 μπουκάλια κονιάκ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...