703
| CreativeProtagon

Λιβύη: Ενας Καντάφι απειλεί το εκλογικό πλάνο της Δύσης!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 18:54
|CreativeProtagon

Λιβύη: Ενας Καντάφι απειλεί το εκλογικό πλάνο της Δύσης!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 18:54

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Λιβύη: ο Καντάφι. Οχι, δεν νεκραναστήθηκε ο λιντσαρισμένος από τον όχλο συνταγματάρχης, όμως ένας γιος του διεκδικεί τον προεδρικό θώκο μέσω της κάλπης. Είναι ο αγγλοθρεμμένος Σαΐφ, άλλοτε πουλέν της Δύσης, ο οποίος έχει το… κληρονομικό χάρισμα της πολιτικής καριέρας, αφού πίσω του σέρνει ολόκληρη τη φυλή των Καντάφι (ανθρώπους, δηλαδή, που θα τον ψηφίσουν μονοκούκι και με φανατισμό). Αμέσως μετά την, επιτυχημένη κατά τα λοιπά, διάσκεψη των Παρισίων για το Λιβυκό, η είδηση περί καθόδου του Σαΐφ στις εκλογές προκάλεσε αίσθηση αφού στην πραγματικότητα συνιστά εξαιρετικό πρόβλημα για την ομαλότητα.

Ως γνωστόν, οι Δυτικοί, ευελπιστώντας ότι θα εμπεδωθεί ειρήνη στη σπαρασσόμενη από αβυσσαλέα μίση πετρελαιοπαραγωγό χώρα, επιθυμούν να διενεργηθούν χωρίς εντάσεις και τριβές οι εκλογές την παραμονή των Χριστουγέννων και κατόπιν να αποκατασταθεί η πολιτικοοικονομική και κοινωνική ευταξία ώστε να ακολουθήσει η ανασυγκρότηση που θα τερματίσει την εμφυλιοπολεμική δεκαετία. Το θέμα είναι ότι στις μέχρι τώρα σκληρές συγκρούσεις επί λιβυκού εδάφους πρωταγωνίστησαν όχι μόνο οι εγχώριοι φύλαρχοι, αλλά και ο επιτήδειος ξένος παράγων, κυρίως οι τούρκοι στρατιωτικοί με τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους και οι ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Wagner.

Η υποψηφιότητα του Σαΐφ συνιστά σοβαρή εξέλιξη (μερικώς αναμενόμενη, πάντως), πολύ ανησυχητική, η οποία ανάγκασε και την Corriere della Sera, Μέσο που ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των ιταλικών συμφερόντων στην περιοχή, να προτείνει στην «αμερικανίδα» υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, στη Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, την αναβολή των εκλογών, επειδή η διενέργειά τους υπ’ αυτούς τους όρους και με έναν νέο Καντάφι στο προσκήνιο εγκυμονεί κινδύνους.

Ενσταντανέ με τον υιό Καντάφι στην πόλη Σέμπα όπου δήλωσε την υποψηφιότητά του (Khaled Al-Zaidy/Handout via REUTERS)

Του Σαΐφ πολέμιοι είναι τόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά όσο και ο στρατάρχης της Βεγγάζης Χαλίφα Χαφτάρ. Χωρίς καμία αμφιβολία, στο εκλογικό σώμα περιλαμβάνονται και άνθρωποι που έχουν θρηνήσει τον χαμό συγγενών τους κατά τη διάρκεια της πολυετούς εξουσίας των Καντάφι, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο εκρηκτικό είναι το μείγμα. Και κάτι ακόμη, με μεγάλη σημασία: ο Καντάφι υιός είναι κόκκινο πανί για τους τζιχαντιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Φλου το εκλογικό πλαίσιο

Οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου προγραμματίστηκαν ενώ εκκρεμεί το πλαίσιο διεξαγωγής τους, ο εκλογικός νόμος, και ενώ εκφράζονται ακόμη και τώρα διαφωνίες περί του το αν θα στηθούν μόνον προεδρικές ή και βουλευτικές κάλπες! Συγχρόνως κυκλοφορούν στη χώρα ανεξέλεγκτες ομάδες ενόπλων –οι προαναφερθείσες–, οι οποίες επιτείνουν το χάος και την ανασφάλεια. Καθώς οι ημέρες περνούν, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι διάφορες παρατάξεις πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες και αρχές και κατόπιν να δρομολογήσουν την εκλογική διαδικασία. Η Μανγκούς ήδη έχει τοποθετηθεί (απηχώντας, ενδεχομένως, και την υπερατλαντική άποψη) μιλώντας για προσέλευση στις κάλπες που μπορεί να ανάψει νέες πυρκαγιές στην έρημο. Και η υποψηφιότητα του Σαΐφ, λένε οι Ιταλοί, απελευθερώνει τέτοια δυναμική έντασης.

Με την κελεμπία του μπαμπά

Για τον ίδιο τον Σαΐφ, η ανάμειξή του στο πολιτικό παιχνίδι της παρούσης είναι το πιο δύσκολο και ριψοκίνδυνο βήμα όλης της ζωής του. Διότι σημαίνει και έκθεσή του ταυτόχρονα (όχι φυσικά στο «βόλι» των εκλογέων, αλλά στις σφαίρες), καθώς θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ασφαλές λημέρι του στα βουνά. Η ανακοίνωση της συμμετοχής του στις εκλογές έγινε με βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε ντυμένος σαν τον πατέρα του λίγο πριν το τέλος του, στη Σύρτη, στις 20 Οκτωβρίου 2011: ο γιος φόρεσε και αυτός κελεμπία και ντόπιο φέσι και κατέβηκε σε μία μικρή πόλη για να δηλώσει συμμετοχή… Πάνω από την κεφαλή του κρέμονται σαν σπάθες, όμως, τόσο η ερήμην καταδίκη του εις θάνατον, από ένα δικαστήριο της Τρίπολης, το 2015, όσο και το έτι σοβαρότερο ένταλμα σύλληψής του για «εγκλήματα πολέμου», εκδοθέν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τα νεανικά χρόνια του τα πέρασε στο Λονδίνο ως μποέμ και σπουδαστής της London School of Economics, έτσι οι Δυτικοί διέγνωσαν σε αυτόν μια κάποια μετριοπάθεια και ποντάρισαν στην πιθανότητα εκ των έσω αλλαγής της δικτατορίας Καντάφι. Ωστόσο την κρίσιμη ώρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ, ο Σαΐφ στήριξε τον πατέρα του. Συνελήφθη καταμεσής της ερήμου από πολιτοφύλακες που αργότερα, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, κατάφερε να τους μετατρέψει σε οπαδούς του! Στα υπέρ του οι διεθνείς αναλυτές καταλογίζουν το μπούχτισμα του λιβυκού λαού από τη δεκαετή αιματοχυσία και τη νοσταλγία των περισσοτέρων για την «ησυχία» των κανταφικών καιρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...