3964
Περιμένοντας τους βαρβάρους. Με ένα ψεύτικο όπλο, φτιαγμένο από χαρτόνια συσκευασιών, ο 13άχρονος Ολεξάντρ Ρομανένκο «φυλάει» σκοπιά στο μετρό του Χαρκόβου, το τελευταίο σημείο όπου μπορεί να αισθάνεται ασφαλής... | REUTERS/Ricardo Moraes

Η 64η ημέρα του πολέμου: «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2022, 22:39
Περιμένοντας τους βαρβάρους. Με ένα ψεύτικο όπλο, φτιαγμένο από χαρτόνια συσκευασιών, ο 13άχρονος Ολεξάντρ Ρομανένκο «φυλάει» σκοπιά στο μετρό του Χαρκόβου, το τελευταίο σημείο όπου μπορεί να αισθάνεται ασφαλής...
|REUTERS/Ricardo Moraes

Η 64η ημέρα του πολέμου: «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 07:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2022, 22:39

Η νύχτα της 64ης ημέρας του πολέμου βρήκε τους κατοίκους του Κιέβου στα καταφύγια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που επισκέφτηκε την ουκρανική πρωτεύουσα δεσμεύτηκε να κάνει το παν για να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι άμαχοι από τη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης. Η διπλή πυραυλική επίθεση η οποία σημειώθηκε αργά το απόγευμα, πιθανώς να σκόρπισε τις όποιες ελπίδες διατηρούσε ο ίδιος για την έκβαση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε…

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:39 Στους 22 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο αεροδιαστημικής άμυνας, έπειτα από τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο τις τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών. Ενας άνθρωπος παραμένει αγνοούμενος. Τα ρωσικά ΜΜΕ αποδίδουν την πυρκαγιά σε ηλεκτρολογικό πρόβλημα, ωστόσο, οι Αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.

22:15 «Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» χαρακτήρισε το Κίεβο τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, μεσούσης της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον Κόσμο», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

21:55 Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν μια κεντρική συνοικία του Κιέβου το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν εκεί για να επισκεφθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες για το τι τις προκάλεσε, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τις εκρήξεις επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο σε διαδικτυακή ανάρτησή του. Ο Κλίτσκο είπε ότι οι Αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για πιθανά θύματα.

21:26 Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχει καταλάβει, μια ενέργεια που όπως λέει αυξάνει την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η οποία οφείλεται εν μέρει στον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών αλλά και τη διακοπή της εαρινής σποράς λόγω του πολέμου. Οταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς αυτούς το Κρεμλίνο απάντησε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα.

21:10 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω – όπως και οι συγγενείς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal (στο εργοστάσιο χάλυβα) – ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κι εμείς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

20:39 Η Ουκρανία ζήτησε από τη Βουλγαρία να επισκευάσει ορισμένα από τα βαρέα στρατιωτικά μηχανήματά της στα εργοστάσια όπλων που διαθέτει, δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, καθώς το ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί.

«Είναι ένα ειλικρινές αίτημα, το οποίο εγώ ο ίδιος θα παρουσιάσω στον κυβερνητικό συνασπισμό και ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ψηφίσουμε στο κοινοβούλιο για τη στρατιωτική-τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία, ότι θα είναι βασικό μέρος του πακέτου αυτού», είπε ο Πέτκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο. Το κεντρώο κόμμα PP του Πέτκοφ και άλλοι δύο εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφωνούν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά το τέταρτο κόμμα, οι Σοσιαλιστές, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο συνιστά άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση. Οι Σοσιαλιστές διαφωνούν επίσης με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αναμένεται ότι θα εγκρίνει την αποστολή κάποιας μορφής βοήθειας στην Ουκρανία, με τις ψήφους ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

20:34 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και κατέστρεψαν έξι αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης άλλες 76 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση του Κιέβου στις ρωσικές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

20:28 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την ουκρανική πόλη Μαριούπολη και κινούνται βορειοδυτικά, καθώς οι μάχες για την κατάκτηση του λιμανιού συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εκτός από την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη χρήση των πυροβόλων Howitzers, συνεχίζεται η εκπαίδευση εκτός Ουκρανίας στη χρήση των κινητών συστημάτων ραντάρ και στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113. «Δεν προτίθεμαι να μπω σε λεπτομέρειες σε ποια χώρα ή πού γίνεται αυτή εκπαίδευση», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

20:12 Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας των «εχθρικών ενεργειών» της ηγεσίας της χώρας. Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ είναι επίσης μεταξύ των 592 προσώπων στα οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, σε μια συμβολική κίνηση.

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ρωσικών αντιποίνων κατά χωρών που έχουν προσφέρει πολιτική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. Την Τετάρτη 27 Απριλίου, η Ρωσία επέβαλε ανάλογη ταξιδιωτική απαγόρευση σε εκατοντάδες μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Τονίζουμε ότι αυτού του είδους οι κυρώσεις επιβάλλονται εξ ανάγκης από τη ρωσική πλευρά και αποκλειστικά ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της καναδικής ηγεσίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε επιβάλει την προηγούμενη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος 61 αξιωματούχων, δημοσιογράφων και στρατιωτικών αναλυτών από τον Καναδά, για την υποστήριξή τους στη «ρωσοφοβική» στάση της καναδικής κυβέρνησης.

20:01 Η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 13 αξιωματικούς, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερεσούκ.

«Φέραμε επίσης πίσω 12 αμάχους», έγραψε η Βερεσούκ σε ανάρτησή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Πέντε από τους στρατιώτες είναι τραυματίες, δήλωσε η ίδια. Η Βερεσούκ δεν ανέφερε τον αριθμό των Ρώσων που αντηλλάγησαν.

18:48 Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Ομιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

18:43 Ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία ότι σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις τους συνιστούν την πιο ισχυρή ένδειξη εκ μέρους της Μόσχας ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει με μια επιβεβλημένη διαίρεση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), επικαλέσθηκε αδημοσίευτες πληροφορίες, οι οποίες όπως είπε, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Πολωνίας σ‘ ένα τμήμα της δυτικής Ουκρανίας.

18:01 Η Ουκρανία και η Βουλγαρία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του βουλγαρικού λιμανιού της Βάρνας, ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε άλλες λεπτομέρειες για τις ποσότητες των σιτηρών που θα μεταφερθούν μέσω του λιμανιού αυτού στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν πληγεί σοβαρά από τη ρωσική εισβολή.

«Η Βουλγαρία θα χαρεί ιδιαιτέρως να γίνει η Βάρνα διαμετακομιστικός κόμβος για τα σιτηρά και τους ηλίανθους και να μεταφέρει όλα τα σιτηρά που δεν μπορείτε εσείς (να εξάγετε) μέσω των λιμανιών σας», είπε ο Πέτκοφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο Κίεβο.

16:38 Στην Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος ‘ΑΖόφ’ που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήσαν πριν τον βομβαρδισμό.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

17:57 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ.. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

14:40 Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως οι Βρυξέλλες δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:10 Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ως στόχο μόνο μία χώρα, αλλά συνιστά «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της», δήλωσε από το Τόκιο ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τόνισε ότι η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για ανοιχτές, ελεύθερες εμπορικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

O Ολαφ Σολτς με τον ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα (Shuji Kajiyama/Pool via REUTERS)

«Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται κατά του συνόλου της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό οι οικονομικά ισχυρές δημοκρατικές χώρες ενώθηκαν απέναντί του. Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτή την ενότητα (…) επιδιώκει τώρα μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 60 χρόνια Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία και υπερασπίστηκε την απόφαση για εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ένας ισχυρός γερμανικός στρατός είναι απαραίτητος ως αποτρεπτική ισχύς για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση», ανέφερε.

⇒Διαβάστε περισσότερο εδώ:

14:03 Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, προειδοποίησε το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η βρετανίδα υπουργός ζήτησε να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», επεσήμανε η Τρας.

14:00 Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ’ αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ωστόσο προσέθεσε πως η Κομισιόν δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

!! 12:58 Τα πτώματα 1.150 αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ότι τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν στην Μπούτσα, όπου εκατοντάδες σοροί αμάχων έχουν ανακαλυφθεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

12:50 Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και επτά αποχές την πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

«Η Μπούντεσταγκ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με αυτόν, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και προσπαθεί να καταστρέψει οριστικά την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης», αναφέρεται στη νέα νομοθεσία, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και πολύπλοκων συστημάτων και ως μέρος του συστήματος ανταλλαγής εξοπλιστικών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία».

12:47 Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα η πολωνή υπουργός Κλίματος, Αννα Μόσκβα, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή αερίου στη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με τη Gazprom. Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», επεσήμανε η Μόσκβα.

Οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται περισσότερο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτές τις χώρες (που πληρώνουν σε ρούβλια) και ότι κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πληρώνουν σε ρούβλια».

12:42 Τα πρόσφατα περιστατικά στην αυτοανακηρυχθείσα φιλορωσική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, είναι μια απόπειρα να παρασυρθεί η περιοχή αυτή στην ευρύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

12:22 Πρόστιμο τριών εκατ. ρουβλίων επέβαλε η ρωσική δικαιοσύνη κατά των Google και Twitter διότι αρνήθηκαν να αφαιρέσουν περιεχόμενο έπειτα από την σχετική απαίτηση των ρωσικών αρχών.

Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο, η Google αρνήθηκε να αφαιρέσει περιεχόμενο από το YouTube, ενώ το Twitter δεν διέγραψε περιεχόμενο απαγορευμένο στην Ρωσία, περιλαμβανομένων των οδηγιών για την κατασκευή βομβών μολότοφ.

12:02 «Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

11:30 Οι Financial Times αποκάλυψαν πως ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, μεταξύ των οποίων η αυστριακή OMV, η ιταλική ENI και η γερμανική Uniper μελετούν τρόπους για να ικανοποιήσουν τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου που θα εισάγουν από τη Ρωσία σε ρούβλια.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:15 «Eνας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μόλις έφτασε στη Μποροντιάνκα, ένα προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

Ο Γκουτέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Ιρπίν (REUTERS/Gleb Garanich)

Ο γ.γ. του ΟΗΕ μετέβη επίσης στο Ιρπίν και στην Μπούτσα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:18 Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διατηρεί την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξει παράκτιους και άλλους στόχους στην Ουκρανία παρότι έχασε το αποβατικό «Saratov» και το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», αναφέρει σε ενημέρωσή του το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Περίπου 20 σκάφη του ρωσικού ΠΝ, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στη ζώνη επιχειρήσεων της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στο Twitter.

«Το στενό του Βοσπόρου παραμένει κλειστό για όλα τα πολεμικά πλοία εκτός των τουρκικών, κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το «Moskva», το καταδρομικό που έχασε», προσθέτει.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε κυρίως ρόλο αντιαεροπορικής προστασίας της ναυτικής δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή.

08:10 Η γερμανική Μπούντεσταγκ αναμένεται να εγκρίνει εντός της ημέρας κοινή πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) και της Χριστιανικής Eνωσης (CDU/CSU) για την στήριξη της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων όπλων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία είχε αρχικά «απειλήσει» να καταθέσει δική της πρόταση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο, τελικά απέσυρε το δικό της σχέδιο και προσχώρησε στην πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), αφού προηγουμένως επέβαλε αλλαγές και προσθήκες.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:57 Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.

Εισηγήτρια ήταν η Χέδερ ΜακΦέρσον του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP, κεντροαριστερά).

07:54 Η Πολωνία ζητεί να της δοθούν επιπλέον κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλυφθεί το κόστος της φιλοξενίας των εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική Bild, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (PiS) επεσήμανε πως η Πολωνία προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες και άνοιξε τις πόρτες της σε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Βαρσοβία χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αυτό αλλά η ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει «ούτε σεντ» για την φροντίδα των προσφύγων, υποστήριξε.

Η Πολωνία ζητεί δίκαιη μεταχείριση, επιχειρηματολόγησε ο Μοραβιέτσκι. Η Τουρκία υποστηρίχθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ όταν είχε εκδηλωθεί η προηγούμενη κρίση των προσφύγων και τώρα η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται και αξίζει την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε.

07:00 Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν ουκρανό κι έναν ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο Κλίτσκο.

 


Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ.

«Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων ενδεικτικά της ανησυχίας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ουκρανία:

⇒Ο Guardian γράφει: Φόφοι για ενεργειακή κρίση τιμών, καθώς η Ρωσία κόβει την παροχή αερίου

⇒ Οι Times γράφουν: Η (υπουργός Εξωτερικών Λιζ) Τρας φοβάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει για χρόνια.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό σενάριο η συνέχιση του πολέμου για πέντε ή ακόμα και για δέκα χρόνια! Σε ομιλία της στο ετήσιο δείπνο του λόρδου δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου, η Λιζ Τρας έκανε μόνο λόγο για ανάγκη προετοιμασίας για έναν πόλεμο «μακράς διαρκείας», προειδοποιώντας και για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

00:20 Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη», φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

00:11 Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Χερσώνα, πόλη της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.

00:05 Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ προειδοποίησε ότι την Ουκρανία την περιμένουν «εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» απέναντι στον ρωσικό στρατό που «ήδη συγκέντρωσε δυνάμεις για μια μεγάλη επίθεση στο ανατολικό τμήμα» της χώρας.

«Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».

Διαβάστε: Η 63η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...