2948
Ηλικιωμένη γυναίκα κρατά σφιχτά την γάτα της με φόντο τα κατεστραμμένα κτίρια στην Μποροντιάνκα, λίγο έξω από το Κίεβο | REUTERS/Zohra Bensemra

H 41η ημέρα του πολέμου: Εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα μετά τις σφαγές στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2022, 22:39
Ηλικιωμένη γυναίκα κρατά σφιχτά την γάτα της με φόντο τα κατεστραμμένα κτίρια στην Μποροντιάνκα, λίγο έξω από το Κίεβο
|REUTERS/Zohra Bensemra

H 41η ημέρα του πολέμου: Εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα μετά τις σφαγές στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2022, 22:39

Η 41η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έκλεισε με τον κόσμο ακόμα σε σοκ για όσα συνέβησαν στην Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου. Η Δύση (συ)ζητά νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και απελαύνει διπλωμάτες, όμως δεν είναι σαφές αν η ΕΕ θα κάνει το τελικό βήμα ενός πλήρους εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια — εδώ η Ευρώπη είναι αμήχανη, φοβική και βέβαια διχασμένη. Οι ΗΠΑ πάντως μιλούν για πόλεμο που θα διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο…

Οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

22:39 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην Μπούτσα ήταν μια «πρόκληση» που σκοπό είχε να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, είπε: «Τίθεται ένα ερώτημα: Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η κατάφωρα αναληθής πρόκληση; Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πρόσχημα για να τορπιλίσουμε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Μπούτσα, την οποία πολλοί επικαλούνται ως απόδειξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, έχει σκοπό να «αποσπάσει την προσοχή από τη διαπραγματευτική διαδικασία,  από το γεγονός ότι η πλευρά της Ουκρανίας, μετά την Κωνσταντινούπολη, έχει αρχίσει να οπισθοχωρεί και προσπάθησε να θέσει νέους όρους».

22:01 Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». «Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

21:40 Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.

21:15 Τα μέλη μιας ομάδας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα έγιναν μάρτυρες των βομβαρδισμών ενώ πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο του Μικολάγιφ στις 4 Απριλίου.

Όλοι τους κατάφεραν να καλυφθούν και να φύγουν χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ουκρανία, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις» κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν τα μέλη της ομάδας, μέσα σε διάστημα «περίπου δέκα λεπτών».

«Καθώς έφευγαν από την περιοχή, τα μέλη της ομάδας είδαν τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό», πρόσθεσε.

20:59 Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύουν δύο θυγατέρες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τουλάχιστον μία από τις δύο γυναίκες φέρεται να ζούσε στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, αν και το Κρεμλίνο πάντα αποκρύπτει την ταυτότητά τους και το πού βρίσκονται.

20:32 Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν μια παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να πετάει πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

19:54 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραλλήλισε τον πόλεμο στη χώρα του με τη σφαγή στη Γκερνίκα, την κωμόπολη στη Χώρα των Βάσκων που βομβαρδίστηκε το 1937 από την αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ, που στήριζε τον Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

«Είμαστε στον Απρίλιο του 2022 αλλά θα πίστευε κανείς ότι είναι Απρίλιος του 1937, όταν ο κόσμος έμαθε τι συνέβη σε μια από τις πόλεις σας, την Γκερνίκα», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή.

19:12 Η Ρωσία απομάκρυνε «600.000 ανθρώπους» από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια.

«Δεν ήρθαμε στην Ουκρανία για να κατακτήσουμε εδάφη», είπε επίσης, αμφισβητώντας και πάλι τις κατηγορίες για φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού.

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικούς», πρόσθεσε.

18:11 Η Μαριούπολη «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την κατάσταση των περίπου 120.000 κατοίκων που παραμένουν ακόμη εκεί.

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής επειδή εδώ και πάνω από 30 ημέρες οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον θέρμανση, ούτε νερό, ούτε τίποτα», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ζαπορόζια. Η συνέντευξη δόθηκε μέσω βιντεοκλήσης για λόγους ασφαλείας, μολονότι ο δήμαρχος βρίσκεται πλέον σε μια πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

17:48 Η Τσεχία είναι η πρώτη χώρα που στέλνει τανκς στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, οι Τσέχοι φέρονται να στέλνουν τανκς τύπου T-72 στην χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

17:03 «Ανεπιθύμητα» πρόσωπα (personae non grata) χαρακτήρισε ορισμένους ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

16:50 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να δώσει μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες του από την έναρξη του πολέμου, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες- σταθερά στο πλευρό του, ο Ζελένσκι αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, καθώς προκύπτουν στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στα προάστια του Κιέβου.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της Κίνα είναι επίσης μόνιμα μέλη του συμβουλίου, έχοντας δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να λάβει.

Τα δέκα μη μόνιμα μέλη είναι: Αλβανία, Βραζιλία, Γκαμπόν, Γκάνα, Ινδία, Ιρλανδία, Κένυα, Μεξικό, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

15:58 Πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας από το πρώτο στάδιο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, πρόσθεσε.

14:22 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να συζητήσουν την καλύτερη δυνατή ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη για τη χώρα, ανέφερε η καγκελαρία στη Βιέννη.

«Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούν να ανακοινωθούν προς το παρόν περαιτέρω λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού», σημειώθηκε σε ανακοίνωση όπου προστίθεται πως οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Δευτέρας, κάτι που είχε ήδη γνωστοποιήσει ο Ζελένσκι.

Η Αυστρία έχει μέχρι τώρα χορηγήσει περίπου 17,5 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία από το αυστριακό Ταμείο Ξένων Καταστροφών, καθώς και 10.000 κράνη και τουλάχιστον 9.100 προστατευτικά γιλέκα για πολιτική χρήση.

14:03 Η Γερμανία θα υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα, υπό τον όρο ότι αυτό ια γίνει σταδιακά, σύμφωνα με πηγή από το Βερολίνο, που επικαλείται το Reuters.

Η γερμανική αντίδραση καταγράφηκε μετά τη διαρροή, από ευρωπαίο αξιωματούχο, της πληροφορίας ότι το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού άνθρακα εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης των κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Μόσχας.

!! 13:10 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση για εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα είναι μια αντίδραση της ΕΕ στις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Θα αφορά και φορτηγά και πλοία.

Όπως ωστόσο επισημαίνει το πρακτορείο, οι «27» παραμένουν διχασμένοι στο πώς θα κινηθούν σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο.

12:55 Η Σουηδία ανακοίνωσε και αυτή ότι θα προχωρήσει στην απέλαση ρώσων διπλωματών. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε ανέφερε:

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες η δράστη των οποίων στη Σουηδία δεν ήταν σύμφωνη με τη Σύμβαση της Βιέννης (για τις διπλωματικές σχέσεις)».

12:34 Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι «αποφάσισε να απελάσει τριάντα Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι δεν θα απελαθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, ο Σεργκέι Ραζόφ, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης.

12:07 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων σε ουκρανικές πόλεις σε μια απόπειρα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Στρατιώτες του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων διεξήγαγαν άλλη μια σκηνοθετημένη κινηματογράφηση αμάχων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τις βίαιες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στις 4 Απριλίου σε ένα χωριό σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Παρόμοια περιστατικά οργανώνονται τώρα από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, το Κονοτόπ και άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

11:22 Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

10:20 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό να γίνει σύντομα μια συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ίσως να μη γίνει και καθόλου, ανέφερε.

Επεσήμανε πάντως ότι σημασία δεν έχει εάν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, αλλά κατά πόσον η κάθε πλευρά θα είναι ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα του θα εντοπίσει τους εγκληματίες πολέμου και θα είναι μετά καθήκον εισαγγελέων άλλων χωρών να ασχοληθούν μαζί τους.

Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα έδειξαν ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» αφορά περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία, προσέθεσε σε δηλώσεις του στην ουκρανική TV.

Η Ουκρανία θα αναζητήσει εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς άλλων χωρών θα ασχοληθούν μαζί τους, προειδοποίησε ο ίδιος.

10:01 Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι κρατήσεις από τις 4 Απριλίου και ύστερα είχαν ακυρωθεί.

!! 09:45 Οι New York Times ξεμπροστιάζουν τη ρωσική προπαγάνδα για τα περί «σκηνοθεσίας» των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα. Η εφημερίδα δημοσίευσε πειστήρια που δείχνουν σορούς ανθρώπους να κείτονται επί εβδομάδες στη μαρτυρική αυτή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι ομαδικοί τάφοι διακρίνονται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού του Αγίου Ανδρέα στην Μπούτσα (REUTERS/Vladyslav Musiienko)

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:36 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, με το Πεκίνο να ζητεί εκ νέου να πραγματοποιηθούν συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Πεκίνο έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, ήταν η πρώτη συνομιλία αυτού του επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από την 1η Μαρτίου, όταν ο Κουλέμπα ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ώστε να την πείσει να τερματίσει την εισβολή.

«Οι πόλεμοι σταματούν κάποια στιγμή. Το κλειδί είναι πώς να αναλογιστούμε τον πόνο, πώς να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την ασφάλεια στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλείας», δήλωσε ο Ουάνγκ.

09:02 Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές-κλειδιά στα βόρεια της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές συνεχίζονται οι αψιμαχίες αλλά βαίνουν μειούμενες καθώς οι Ρώσοι αποχωρούν.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, πολλές ρωσικές μονάδες που αποσύρονται από τη βόρεια Ουκρανία, πιθανότατα θα ανασυνταχθούν και επανεξοπλιστούν προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στα ανατολικά.

06:59 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, με τους Ρώσους να επικεντρώνουν το στρατιωτικό ενδιαφέρον τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν.

Όπως προτού η Ρωσία αρχίσει την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, ο Σάλιβαν μίλησε στα ΜΜΕ για αυτές που –σύμφωνα με την Ουάσινγκτον– θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Κατά τον ίδιο, η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».

o6:10 Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις ρώσων διπλωματών τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές κυβερνήσεις.

«Όλοι γνωρίζουν την ανταπόδοση: θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο Μεντβιέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Ποιον τιμωρούν λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, τον εαυτό τους», συνέχισε.

Η Γαλλία έκανε γνωστό ότι θα απελαθούν άλλοι 35 ρώσοι διπλωμάτες εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε πως θα απελάσει με τη σειρά της «μεγάλο αριθμό» ρώσων διπλωματών, κηρύσσοντάς τους personae non gratae.

«Αν συνεχιστεί αυτό, θα είναι ταιριαστό, όπως έγραψα την 26η Φεβρουαρίου, να κλείσουμε κοπανώντας την πόρτα των δυτικών πρεσβειών», είπε Μεντβιέντεφ. «Θα έρθει φθηνότερα σε όλους. Κι εντέλει δεν θα βλέπουμε ο ένας τον άλλο παρά μέσα από τα σκόπευτρα των όπλων».

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για την επαύριο της σφαγής στην Μπούτσα.

→ Οι Times του Λονδίνου: Η Βρετανία ζητά σκληρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας – Εκκληση για εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας μετά τη «σφαγή».

Η λαϊκή Daily Mirror στέλνει ένα μήνυμα στα ρώσικα, στον ρωσικό λαό: «Πρέπει να γνωρίζετε».

→ Οι Financial Times: Η Γαλλία ζητά εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν δίκη για εγκλήματα πολέμου

05:28 Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

05:19 Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Reuters.

Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

03:45 Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, επέμεινε στο αφήγημα ότι οι σφαγές στην Μπούτσα ήταν προβοκάτσια. Περιέγραψε ως «σκηνοθετημένη πρόκληση» τις ωμότητες.

«Εξαρχής, ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία», δήλωσε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε «απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού». «Δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ», δήλωσε και πρόσθεσε πως η Μόσχα διαθέτει «στοιχεία που το αποδεικνύουν», τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «το συντομότερο δυνατόν».

03:36 Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

!! 01:19 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο νυχτερινό μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είπε: «Θα έρθει η ώρα που κάθε Ρώσος θα μάθει όλη την αλήθεια για το ποιους σκότωσαν οι συμπολίτες του. Ποιος έδωσε τις εντολές. Ποιος έκανε τα στραβά μάτια στις δολοφονίες. Θα το κάνουμε αυτό, με στοιχεία. Και θα το κάνουμε παγκοσμίως γνωστό. Είναι 2022. Και έχουμε περισσότερα εργαλεία σε σύγκριση με αυτά που είχαν εκείνοι που καταδίωξαν τους Ναζί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

01:ο2 Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική, να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής το πρωί της Τρίτης, υποσχέθηκε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

00:58 To Reuters δημοσιεύει μία ακόμα φωτογραφία από τη μαρτυρική Μαριούπολη. Σύμφωνα με τους κατοίκους η γάτα αρνείται να φύγει μακριά από την 85χρονη Μαργαρίτα που πέθανε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Ρώσους.

 

Διαβάστε: Η 40η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...