618
Το μήλο κάτω από τη μηλιά: οι σχεδόν συνομήλικοι Σον Ονο Λένον (αριστερά) και Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ συνθέτουν μαζί, όπως οι διάσημοι γονείς τους | Instagram/@jamesmccartneyofficial

Λένον – ΜακΚάρτνεϊ, η επόμενη γενιά!

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 14:10
Το μήλο κάτω από τη μηλιά: οι σχεδόν συνομήλικοι Σον Ονο Λένον (αριστερά) και Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ συνθέτουν μαζί, όπως οι διάσημοι γονείς τους
|Instagram/@jamesmccartneyofficial

Λένον – ΜακΚάρτνεϊ, η επόμενη γενιά!

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 14:10

Οι γονείς τους έγραψαν και τραγούδησαν αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων τα «Penny Lane» και «Strawberry Fields Forever», για τη γενέτειρά τους, το Λίβερπουλ. Τώρα, δύο από τα τέκνα των Beatles συνεργάζονται συνθετικά για ένα τραγούδι αφιερωμένο στην περιοχή-ορόσημο του Λονδίνου Primrose Hill.

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ, γιός του Πολ, μόλις κυκλοφόρησε ένα σινγκλ με τίτλο την ονομασία του λονδρέζικου λόφου, με λίγη βοήθεια από τον φίλο του, Σον Ονο Λένον, γιό του αείμνηστου Τζον και της Γιόκο. Το ζευγάρι, των οποίων οι πατέρες ήταν οι κύριοι τραγουδοποιοί των Beatles, συνέγραψαν την ακουστική μπαλάντα ως φόρο τιμής στη θέα βόρεια του Ρίτζεντς Παρκ της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι Times του Λονδίνου μας θυμίζουν ότι ο 46χρονος Μακάρτνεϊ έχει συνεισφορές σε σόλο άλμπουμ των γονιών του, Πολ και Λίντα, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ένα ακόμα σινγκλ τον περασμένο Φεβρουάριο, με τίτλο «Beautiful». Ο Ονο Λένον, από την πλευρά του, έχει υπάρξει μέλος διαφόρων συγκροτημάτων στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων οι Yoko Ono Plastic Ono Band – η συνέχεια της μπάντας που ίδρυσαν οι γονείς του στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ανακοινώνοντας την κυκλοφορία του τραγουδιού στο Twitter/X, ο ΜακΚάρτνεϊ περιέγραψε τον Ονο Λένον ως «καλό μου φίλο», προσθέτοντας: «Με την κυκλοφορία αυτού του τραγουδιού νιώθω σαν να σηκώνουμε τη σκυτάλη και είμαι τόσο ενθουσιασμένος που συνεχίζω να μοιράζομαι μουσική μαζί σου. Το “Primrose Hill” αφορά αυτή τη σκυτάλη που με οδήγησε να βρω το άτομο που θα γίνει ο [συνθετικός] σωτήρας μου».

Από την κυκλοφορία του, την περασμένη εβδομάδα, το σινγκλ μετράει περίπου 30.000 ακροάσεις στο Spotify και περισσότερες από 166.000 προβολές στο YouTube. Ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ μοιράστηκε το κομμάτι στον λογαριασμό του στο Facebook, με τη λεζάντα: «Ο γιος μου Τζέιμς έχει ένα νέο τραγούδι που ονομάζεται “Primrose Hill” — δείτε το! Και πολλή αγάπη στον Σον Ονο Λένον που το συνέγραψε».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε έναν μήνα πριν από το αποκατεστημένο ντοκιμαντέρ για τους Beatles του 1970, «Let it Be», το οποίο θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα ροής Disney+ στις 8 Μαΐου, 40 χρόνια μετά από την αρχική κυκλοφορία του. Παράλληλα, το «Primrose Hill» έρχεται πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του «Now and Then», του τελευταίου ακυκλοφόρητου τραγουδιού των Beatles από τη χρυσή δεκαετία τους.

Το Strawberry Field, ένας εγκαταλειμμένος κήπος παιδικού σπιτιού του Στρατού της Σωτηρίας στο Λίβερπουλ, ενέπνευσε μια από τις κορυφαίες ψυχεδελικές συνθέσεις των Λένον/ΜακΚάρτνεϊ. Οι γιοι τους, Σον και Τζέιμς, εμπνέονται από το Primrose Hill, έναν λόφο με χλόη σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου για ένα τραγούδι που ακούγεται, ας είμαστε ειλικρινείς, σαν τους Beatles.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ζεις κάτω από τη σκιά του πιο επιτυχημένου συνθετικού ντουέτου στην ιστορία της ποπ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η απόφαση του Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ να εγκαταλείψει την προσπάθεια να γίνει γνωστός μόνος του, ζητώντας τη βοήθεια του Σον Ονο Λένον, είναι τουλάχιστον αξιέπαινη. Το αποτέλεσμα είναι μια γλυκιά και πονεμένη μπαλάντα που θυμίζει αρκετά σύνθεση του Τζον Λένον.

Το τραγούδι είναι αρκετά καλό, συμφωνούν οι αρχικές κριτικές, αν και σίγουρα όχι στο επίπεδο των συνθέσεων των διάσημων γονιών τους. Είναι μια μελαγχολική μπαλάντα με το είδος της γλυκόπικρης τρυφερότητας που μπορούν να φέρουν οι αναμνήσεις μιας χαρούμενης μέρας στο πάρκο με κάποιον/κάποια που αγαπάς.

Κρυφά νοήματα δεν θα βρούμε στους στίχους, αλλά οι στιχουργικές αναφορές στους Beatles δεν κρύβονται, ειδικά ακούγοντας «το για πάντα δεν αρκεί για την αγάπη μου / για πάντα και μια επιπλέον μέρα κοιτώ τα μάτια σου / τόσο μεγάλη είναι η έκπληξή μου» – στίχοι με αγαπημένες λέξεις των Λένον/ΜακΚάρτνεϊ.

Ο ήχος του τραγουδιού παραπέμπει περιέργως σε ένα άλλο Σκαθάρι, τον Τζορτζ Χάρισον, στις πιο μελαγχολικές συνθετικές στιγμές του, ίσως όχι τυχαία – καθώς ήταν άλλος ένας μουσικός που προσπαθούσε για χρόνια να βγει από τη σκιά του μεγαλύτερου συνθετικού ντουέτου όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...