339
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας | Intime/Κώστας Μπαλτάς

Λευκό καπνό από το Eurogroup προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 13:25
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας
|Intime/Κώστας Μπαλτάς

Λευκό καπνό από το Eurogroup προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 13:25

Στην προοπτική του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι «όλα είναι έτοιμα».

Ακόμα και αν υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση, «δεν θα έχει σημασία», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας στην τηλεόραση του Bloomberg για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει την αξιολόγηση. Από τη συνεδρίαση του Eurogroup «θα βγει λευκός καπνός», εκτίμησε σχετικά.

Το Eurogroup, που θα γίνει μία ημέρα μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία, δεν θα επηρεαστεί από το εκεί αποτέλεσμα, επισήμανε. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι καλύτερες από ό,τι αναμενόταν και σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπογράμμισε, και τα δύο ζητήματα είναι ξεχωριστά στην ατζέντα.

Για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν θα είναι αυστηρά και εκτίμησε ότι είναι καλύτερα να συμφωνηθούν από τώρα ακόμα και αν υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Κατά τον κ. Στουρνάρα, το ΔΝΤ θα ήθελε τα μέτρα να συγκεκριμενοποιηθούν τώρα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», υπογράμμισε.

Συνέδεσε ακόμη τυχόν εξελίξεις στο θέμα του χρέους και με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι αποφάσεις για το οποίο λαμβάνονται στις 8 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ταμείο θα παραμείνει.

Οι σχέσεις της Τράπεζας με την κυβέρνηση «τώρα είναι πολύ καλύτερες από πριν», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Περασμένα ξεχασμένα, κοιτάμε τώρα στο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια ενώ τόνισε ότι έχει σημασία η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάποιοι δείκτες, όπως για τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και την κερδοφορία έχουν βελτιωθεί για τα ελληνικά ιδρύματα, είπε ο κ. Στουρνάρας, αλλά και πάλι οι τράπεζες πρέπει να τηρήσουν τους «αρκετά ρεαλιστικούς στόχους» της ΤτΕ για τα «κόκκινα δάνεια». Αυτά τα δάνεια είναι πρόβλημα και ευκαιρία για τα ιδρύματα, είπε σχετικά, και πρόσθεσε ότι αν τηρηθούν οι στόχοι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...