482
Παλέτα με εμβόλια Sputnik V που έχει φτάσει σε αεροδρόμιο της Αργεντινής στις 28 Ιανουαρίου | REUTERS /Agustin Marcarian

Lancet: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 17:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/02/2021, 21:55
Παλέτα με εμβόλια Sputnik V που έχει φτάσει σε αεροδρόμιο της Αργεντινής στις 28 Ιανουαρίου
|REUTERS /Agustin Marcarian

Lancet: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 17:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/02/2021, 21:55

Το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει περίπου 92% αποτελεσματικότητα στη λοίμωξη Covid-19. Επίσης, όπως γράφει το BBC, θεωρείται ασφαλές και παρέχει πλήρη προστασία από νόσηση και θάνατο.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται με τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet που έγινε την Τρίτη.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα είναι 91,6% σε άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ από την ηλικία αυτή και πάνω, η προστασία του εμβολίου είναι ελάχιστα πιο υψηλή και φτάνει στο 91,8%.

Ετσι, σύμφωνα με επιστήμονες, ακόμη ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό προστίθεται στο παγκόσμιο οπλοστάσιο κατά της πανδημίας, παρά τις κάποιες αρχικές επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί γι’ αυτό.

Επιπλέον, φαίνεται να δικαιώνεται εκ των υστέρων η ρωσική κυβέρνηση που είχε σπεύσει πρώτη στον κόσμο να αρχίσει τη διάθεσή του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια στη Μόσχα που το ανέπτυξε.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το ΒΒC, δοκιμάστηκε σε περίπου 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις έκανε εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο).

Από τότε που άρχισε η δοκιμή, αναφέρθηκαν 16 περιστατικά θετικά στην Covid-19 με συμπτώματα μεταξύ των 14.964 εμβολιασμένων (ποσοστό 0,1%) και 62 μεταξύ των 4.902 της ομάδας του πλασίμπο (ποσοστό 1,3%).

Οι δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί με παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει μια μικρή κλινική δοκιμή χορήγησης του εμβολίου σε μία μόνο δόση.

Εκτός από τη Ρωσία, το εμβόλιο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και άλλες χώρες. Από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το έχει εγκρίνει μόνο η Ουγγαρία (εδώ).

Οι παρενέργειες του είναι γενικά ήπιες και περιλαμβάνουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, ελάχιστο πόνο στο σημείο χορήγησης, κόπωση κ.ά.

Μόσχα: Μπορούμε 700 εκατ. εμβόλια

Η Ρωσία εφέτος είναι σε θέση να εξασφαλίσει σε περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί ως προς την παραγωγή του, γι’ αυτό εφέτος, το πιθανότερο είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το εμβόλιο για περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Μέρκελ: ευπρόσδεκτο αν πάρει έγκριση

Σε μια πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ανγκελα Μέρκελ είπε πως «κάθε εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων είναι ευπρόσδεκτο. Έχω μιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο για αυτό. Είδαμε καλά δεδομένα σήμερα (σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο). Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον έχει εγκριθεί από την EMA» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Νωρίτερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορονοϊού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του ’21. Είπε επίσης ότι θα εξεταστεί εάν αυτοί που αρνούνται τον εμβολιασμό θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να αντιμετωπίσουν περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...