365
|

Η Ουγγαρία του Ορμπαν ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 13:54

Η Ουγγαρία του Ορμπαν ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 13:54

Η αδιαφορία της Ουγγαρίας για τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεκτείνεται και στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας για τα φάρμακα έδωσε την Πέμπτη προκαταρκτική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάσθηκε τόσο από την AstraZeneca και την Οξφόρδη, όσο –εδώ είναι το ενδιαφέρον– για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V». Αυτό ανακοίνωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επρόκειτο να μεταβεί αργότερα μέσα στη μέρα στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με το εμβόλιο Sputnik κατά του κορονοϊού.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, εφόσον εξασφαλίσει μια συμφωνία για αποστολή εμβολίων από τη Ρωσία, η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παραλάβει το εμβόλιο «Sputnik V». Είναι μια κίνηση που υπογραμμίζει τη βιασύνη της Βουδαπέστης να άρει τα μέτρα του lockdown, που έχει επιβάλει εξαιτίας του κορονοϊού, ώστε να ενισχύσει την οικονομία, μολονότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για το ρωσικό εμβόλιο.

Η EMA δεν έχει επίσης εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, αλλά μια απόφαση γι’ αυτό αναμένεται το αργότερο ως τις 29 Ιανουαρίου.

Ο Γκούλιας δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα τους ισχύοντες περιορισμούς στο πλαίσιο του lockdown, όμως είναι απίθανο αυτοί να αρθούν μέχρι να λάβουν χώρα μαζικοί εμβολιασμοί και να μειωθούν τα ποσοστά των μολύνσεων.

Ο Γκούλιας ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα της Ρωσίας με την προμήθεια του εμβολίου έχουν λυθεί και πως ελπίζει ότι μια «μεγαλύτερη ποσότητα» του εμβολίου Sputnik V θα παραδοθεί σύντομα στην Ουγγαρία.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που «συνειδητοποίησε όλα τα πλεονεκτήματα του εμβολίου Sputnik V και ενέκρινε τη χρήση του.

«Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι η ασφάλεια και η άνω του 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτιμώνται θετικά από τους εταίρους μας στην Ουγγαρία», δήλωσε.

Χθες, Τετάρτη, η Ρωσία υπέβαλε αίτημα έγκρισης του εμβολίου Sputnik V από την ΕΕ ενόψει της αξιολόγησής του από την ΕΜΑ τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...