637
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ | Twitter/ UN Cyprus

Κύπρος: Χαμόγελα ικανοποίησης μετά την εξάωρη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2019 16:56
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
|Twitter/ UN Cyprus

Κύπρος: Χαμόγελα ικανοποίησης μετά την εξάωρη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2019 16:56

To πρώτο βήμα προς την επανέναρξη των επίσημων διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Oπως ανακοίνωσε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοξένησε την σχεδόν εξάωρη συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος, οι δύο ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Η συνάντηση μπορεί να λάβει χώρα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα αρχίσει τις εργασίες της στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έγινε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Η κυρία Σπέχαρ υποδέχθηκε τους δύο πολιτικούς και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα της συνάντησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν «ειλικρινή και εποικοδομητική» συζήτηση, «σε βάθος», για τις βασικές αρχές των διαβουλεύσεών τους.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε στοχευμένες διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί υπό την καθοδήγηση της Τζέιν Χολ Λουτ, ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και υλοποιηθεί, όπως η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων και η κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Επαναβεβαίωσαν ακόμα την δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών πού εξετάζουν μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας.

Αναστασιάδης: «Εχουμε κοινή βάση»

«Εχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες. Παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί διεξήχθη σε ιδιαίτερα «δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

«Αυτό που έχουμε συμπερασματικά καταλήξει όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την (ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ) κ. (Τζέιν Χολ) Λουτ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, του υποφαινόμενου και του κ. Ακιντζί, έτσι ώστε να δούμε πώς παραπέρα προχωρούμε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», είπε ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους.

Εξέφρασε παράλληλα, ικανοποίηση γιατί η πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήγειρε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι οποίες προνοούν ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης του 1982 και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία.

Για την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη για τη δημιουργία μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι «έχω τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή». Μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν παρέμεινε στην απόρριψη ή άρνηση αποδοχής της πρότασης του κ. Ακιντζί, αλλά προχώρησε σε αντιπροτάσεις, που δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας, όσον αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα είμαι έτοιμος να ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για τις όποιες εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς».

Πρόσθεσε τέλος, ότι «ο κ. Ακιντζί υπέβαλε μια πρόταση στην οποία εμμένει. Ομως, με τις αντιπροτάσεις που έχω υποβάλει φαίνεται να είναι δεκτικός να τις μελετήσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...