204
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Τουρκία κατά των διώξεων στον Τύπο | REUTERS/Murad Sezer

Κύμα συλλήψεων (και) κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 12:36
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Τουρκία κατά των διώξεων στον Τύπο
|REUTERS/Murad Sezer

Κύμα συλλήψεων (και) κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 12:36

Εντάλματα σύλληψης για 35 άτομα, μεταξύ των οποίων και εννέα δημοσιογράφους, έχουν εκδώσει οι αρχές στην Τουρκία για τις πιθανές σχέσεις τους με το κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Μπουράκ Εκιντζί, συντάκτης της καθημερινής εφημερίδας Birgün. Εκτός από τις συλλήψεις γίνονται και έρευνες στις κατοικίες των συλληφθέντων.

Δεν έγινε εξαρχής γνωστό ποιοι είναι οι άλλοι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα.

Οι κατηγορούμενοι, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή μηνυμάτων ByLock, όπως έκαναν, πάντα σύμφωνα με τις αρχές, τα μέλη του κινήματος.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας -και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά- έχουν αποδώσει το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στον Γκιουλέν, κάτι που αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός αρνείται.

Μετά το πραξικόπημα ακολούθησε ένα τεράστιο κύμα εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περίπου 150.000 υπάλληλοι, όπως δικαστικοί, στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί, είτε απολύθηκαν είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σε 50.000 υπολογίζονται όσοι τέθηκαν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα.

Παράλληλα, γύρω στα 150 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν ενώ συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις και απολύσεις. Οι δημοσιογράφοι που έχουν κρατούνται είναι περίπου 160, κάνοντας την Τουρκία την «μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους», κάτι το οποίο αρνείται ο Ερντογάν και η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News